h

SP wil geen versoepeling geurbeleid in de Lithse kernen

9 juni 2012

SP wil geen versoepeling geurbeleid in de Lithse kernen

Adrie GeertsOp 31 mei werd in de gemeenteraadscommissie gesproken over de uitgangspunten voor het agrarisch geurbeleid in de nieuwe gemeente Oss. Door de samenvoeging van Oss met Lith zijn er verschillen ontstaan. Wettelijk is bepaald dat die uiterlijk op 1 januari 2013 moeten zijn weggenomen. Het belangrijkste verschil is dat inwoners van de Lithse kernen op dit moment beter beschermd zijn tegen geuroverlast dan inwoners van de kleinere Osse kernen. De SP wil dit zo houden, althans voor de kernen Lith, Lithoijen, Oijen en Maren-Kessel. Ook de agrarische sector kan er mee leven. Uit de evaluatie van het geurbeleid blijkt namelijk niet dat er knelpunten zijn.

Tot verbazing van de SP pleitten VDG, D66 en VVD om voor de Lithse kernen de soepeler Osse norm te gaan hanteren. Het argument is dat ze de agrarische ondernemers meer uitbreidingsmogelijkheden willen geven. Maar dit betekent wél meer kans op stankoverlast voor de mensen in Lith, Lithoijen, Oijen en Maren-Kessel.

Het is nu aan de wethouder om met een voorstel te komen. Dit voorstel zal later dit jaar worden aangeboden voor inspraak, zodat de inwoners kunnen reageren. De SP adviseert de inwoners van Lith, Lithoijen, Oijen en Maren-Kessel om dit in de gaten te houden en te reageren wanneer ze het niet eens zijn met een eventuele versoepeling van de norm en dus een grotere kans op stankoverlast.

U bent hier