h

Nu investeren in Talentencampus is onverantwoord

7 juni 2012

Nu investeren in Talentencampus is onverantwoord

Paul PetersDe SP is op een uitzondering na niet echt verrast door de Voorjaarsnota 2012 van het Osse college van VDG, VVD, CDA en PvdA. De inhoud ervan ligt geheel in lijn met de neoliberale koers van dit college. Wat de SP wel opvallend vindt is dat het college zich in alle bochten wringt om de realisatie van het Talentencampus te financieren. Dit terwijl een begrotingstekort van € 800.000 structureel op jaarbasis (vanaf 2014) niet wordt afgedekt. Over tien jaar gerekend leidt dit tot een tekort van € 8 miljoen. Daarbij zijn de effecten van de rijksbezuinigingen niet eens meegeteld: die gaan mogelijk leiden tot een tekort van € 4 miljoen op jaarbasis. Over tien jaar betekent dit een tekort van € 40 miljoen. Samen met het huidige tekort gaat het om zo’n € 50 miljoen in tien jaar.

Volgens SP-fractievoorzitter Paul Peters is het onder deze omstandigheden onverantwoord om nog meer gemeenschapsgeld te investeren in de Talentencampus. “Wij staan nog steeds achter het idee van de Talentencampus, maar concluderen simpelweg dat de huidige omstandigheden er niet naar zijn om er middelen in te investeren. De SP vindt het onverantwoord dat in een tijd waarin de Osse bevolking grote offers moet brengen de gemeente miljoenen steekt in de Talentencampus. Om maar te zwijgen over de risico’s van het project zelf. We zijn aangeland in een crisistijd en dat is een heel andere dan de periode van hoogconjuctuur waarin het idee van de Talentencampus is geboren en uitgewerkt.” De SP pleit daarom voor het stopzetten van het project Talentencampus in haar huidige vorm en wil dat ruim de tijd genomen wordt voor een serieuze herbezinning. Ook moeten de uitgangspunten van het project aangepast worden aan de huidige tijd.

Die offers moeten – zo laat de Voorjaarsnota 2012 zich lezen – vooral gebracht worden op het gebied van zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten en op het terrein van sport en cultuur. Het college verdedigt haar bezuinigingsrichtingen via de al vele malen afgedraaide liberale plaat van “eigen kracht”, “eigen verantwoordelijkheid” en beperking van de dienstverlening tot de “echt kwetsbaren”. Paul Peters: “. Maar waar wij ook verontwaardigd over zijn is dat daar een extra OZB-verhoging van 2 x 1% bovenop komt. Niet om basisvoorzieningen voor burgers overeind te houden, maar om de Talentencampus te financieren. En wederom worden van de raads- en collegeleden zelf geen financiële offers verwacht.”

U bent hier