h

SP wil aankoopstop bedrijventerrein Heesch-West

28 maart 2012

SP wil aankoopstop bedrijventerrein Heesch-West

AGDe SP zal donderdagavond de gemeenteraad van Oss voorstellen om met onmiddellijke ingang te stoppen met het aankopen van grond voor het 125 hectare grote bedrijventerrein Heesch-West. Er zijn grote twijfels of in de toekomst nog wel zoveel bedrijventerrein nodig is. Niet alleen bij deskundigen, maar ook bij de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging en de Kamer van Koophandel. Een tijdelijke aankoopstop is volgens de SP noodzakelijk om te voorkomen dat de vier betrokken gemeenten straks met dure onverkoopbare industriegrond blijven zitten.
De SP wil dat er even pas op de plaats wordt gemaakt, dat alterrnatieven worden bekeken en dat de gemeenteraad de gelegenheid krijgt om de plannen bij te stellen. Bijgevoegd de motie die aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Motie aankoopstop Heesch-West.

De gemeenteraad van de gemeente Oss, in vergadering bijeen op 29 maart 2012, overwegende dat:

1. Op 23 januari 2012 is gemeld dat de behoefte aan bedrijventerreinen in de regio Den Bosch/Oss tot 2020 wordt geschat op 250 ha. en dat er inclusief Heesch-West 291 ha. beschikbaar is/komt.
2. De KvK-Brabant en de BZW in het rapport Ondernemersvisie Bedrijventerreinen Brabant hebben aangegeven dat minder nieuwe bedrijventerreinen nodig zijn dan gepland.
3. Dat in de exploitatiebegroting wordt gerekend met een verkoopprijs van 180 Euro voor de zichtlocaties, terwijl voor vergelijkbare zichtlocaties op Vorstengrafdonk 164 Euro wordt gevraagd en dat deze prijs daar nog niet tot enige verkoop heeft geleid.
4. Dat het gevaar bestaat dat een deel van het bedrijventerrein Heesch-West onverkoopbaar blijkt en dat het gevaar bestaat dat bij de grond die wel wordt verkocht verlies zal worden geleden.
5. Dat op 4 april 2012 bestuurlijke besluitvorming plaatsvindt tussen de betrokken gemeenten.
6. Dat de recente publiciteit over de risico s kan leiden tot een versneld aanbod van onroerend goed in het projectgebied.

Besluit dat:

1. Er voor 4 april een duidelijk signaal moet worden gegeven richting college, partnergemeenten en provincie.
2. Participatie door de gemeente Oss in de aankoop van onroerend goed t.b.v. de ontwikkeling van het bedrijventerrein Heesch-West wordt opgeschort totdat de risico s in beeld zijn en besluitvorming over de verdere ontwikkelingsrichting heeft plaatsgevonden.

En verzoekt het college om:

1. De colleges van Bernheze en Maasdonk te informeren over ons besluit.
2. De vragen die D66 op 12 maart 2012 heeft gesteld zo snel mogelijk te beantwoorden.
3. De gemeenteraad zsm te informeren over een geactualiseerde exploitatieberekening en een aantal ontwikkel- en exitscenario’s ter opinieering voor te leggen.

Namens de fractie van de SP,

Adrie Geerts

U bent hier