h

Artikel 41-vragen over bescherming van de bakenbomen langs de Maas

8 maart 2012

Artikel 41-vragen over bescherming van de bakenbomen langs de Maas

bakenbomen
Geacht college van B&W,
De rivier de Maas wordt aan weerszijden begeleid door honderden markante populieren, de zogenaamde bakenbomen. Veelal zijn het monumentale bomen van 80-90 jaar oud. Ze geven de Maas en het uiterwaardenlandschap een karakteristiek beeld dat uniek is voor West-Europa. Daardoor zijn ze van groot belang voor de herkenbaarheid en toeristische aantrekkelijkheid van onze uiterwaarden. Met name voor fietsers en voor waterrecreanten.

Helaas ziet de eigenaar van de bakenbomen, Rijkswaterstaat, de bomen graag verdwijnen om de Maas meer ruimte te geven bij de afvoer van hoog water. Om die reden worden ze niet meer onderhouden en zijn reeds tientallen bakenbomen gerooid of omgewaaid.
Op 13 november 2007 heeft het college geconcludeerd dat rivierverruiming vaak goed te combineren is met behoud van de bakenbomen. Tevens heeft u besloten er bij Rijkswaterstaat op aan te dringen bij sterfte de bomen te vervangen door nieuwe aanplant hoger op de oever.
Onlangs heeft staatssecretaris Atsma bekend gemaakt dat hij 75 miljoen euro uittrekt voor het kappen van bomen en struiken in de uiterwaarden van de grote rivieren. Mede naar aanleiding hiervan stellen wij u de volgende vragen:
1. Bent u het met ons eens dat het van groot belang is om de bakenbomen in onze uiterwaarden zo lang mogelijk te behouden?
2. Heeft de impuls die staatssecretaris Atsma geeft aan het kappen van bomen in uiterwaarden ook gevolgen voor de bakenbomen in onze uiterwaarden?
3. De bakenbomen in de voormalige gemeente Oss zijn opgenomen op de lijst Bijzondere bomen in Oss. Een van de verplichtingen is dan dat de bomen goed moeten worden onderhouden. Bijvoorbeeld snoeien om te voorkomen dat ze omwaaien. Gebeurt dat met de bakenbomen? Zo nee, welke actie gaat u ondernemen?
4. Op welke wijze zijn de bakenbomen in de voormalige gemeente Lith beschermd? Indien dit onvoldoende is, is het college bereid deze bescherming te verbeteren? Op welke wijze?
5. Hoeveel bakenbomen zijn gekapt vanaf het moment van vaststellen van de lijst Beschermde bomen in Oss in 2007?
6. Zijn er al nieuwe bakenbomen geplant?
Met vriendelijke groet,

SP-fractie ,
Adrie Geerts

U bent hier