h

Houd regeling "Meedoen Is Belangrijk" op peil

6 februari 2012

Houd regeling "Meedoen Is Belangrijk" op peil

Mahmut Erciyas
Het Osse college van b&w wil een korting toepassen op de tegemoetkomingen aan minima in het kader van de Regeling Meedoen Is Belangrijk (MIB). Het gaat om bijdragen voor sociaal-culturele en sportieve activiteiten, zwemlessen voor kinderen en schoolkosten. De SP wil, samen met D66 en TROTS, met een motie voorkomen dat de Regeling MIB wordt uitgekleed. De fracties dienen de motie tijdens de raadsvergadering van 9 februari 2012 in.

SP-raadslid Mahmut Erciyas: "Minima worden door allerlei bezuinigen van het rijk en de gemeente al geconfronteerd met een stapeling aan bezuinigingen. Bovendien stijgen door de bezuinigingen op sport en cultuur juist de prijzen van sportieve en culturele activiteiten. De tegemoetkomingen worden verlaagd, waardoor de kloof met de reële prijzen alleen maar groter wordt."

De bijzondere bijstand - een ander onderdeel van het minimabeleid - kan de bezuiniging op de regeling MIB niet zonder meer opvangen. Erciyas: "De bijzondere bijstand kent een hoge drempel. Deze moet individueel aangevraagd worden, de noodzaak moet door ambtenaren per geval getoetst worden en achteraf worden verantwoord met bonnetjes. Laten we die bureaucratische kosten nu gewoon besparen en ze ten goede laten komen van de doelgroep."

De Regeling MIB kan voor 75.000 euro per jaar op het oorspronkelijke niveau gehandhaafd worden. Volgens de SP is het zuur dat juist op categorale voorzieningen voor minima wordt bespaard, terwijl de gemeente wel miljoenen steekt in risicovolle projecten als het Life Sciences Park en de Talentencampus. Erciyas: "Het huidige college voert duidelijk geen evenwichtig beleid. Maar de PvdA-fractie leek tijdens de bespreking in de raadscommissie gevoelig te zijn voor onze argumenten. Wij hopen dat die partij zich laat leiden door overtuiging en haar kritische lijn voortzet in de gemeenteraad."

U bent hier