"Laat kwetsbaar Oss niet vallen"
"Laat kwetsbaar Oss niet vallen"
De deelnemers aan het forum: Van links naar rechts Willy Hoppenbrouwers. FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk, SP-raadslid Mahmut Erciyas en CDA wethouder Rene Peters.
Mensen in een kwetsbare positie zijn de klos bij de kabinetsplannen. Dat was de conclusie van het door FNV-lokaal georganiseerd forum debat. Dat debat werd dinsdagavond 13 december in Oss gehouden. De nieuwe wet "Werken Naar Vermogen" treft vooral de kwetsbaren in onze samenleving het hardst. De forumleden zijn dan ook verbaasd dat er nog zo weinig verzet is tegen deze plannen. Blij was men met het massale protest afgelopen zaterdag in Den Bosch. Een protest georganiseerd door de FNV, de SP en de PvdA.
Henk van der Kolk zette alle plannen op een rijtje. De oude WAJONG, WSW en Bijstand worden bij elkaar in één regeling ondergebracht: de Wet Werken naar Vermogen. (WWV) Daarbij wil de regering in totaal 2 miljard bezuinigen op deze wetten.
Het ziet dat er dramatisch uit voor de mensen aan de onderkant in de samenleving. Uiteindelijk zullen de uitkeringen 14% naar beneden gaan. Dit komt ongeveer neer op een korting van 100 euro per maand! Daarbij de mensen kunnen verplicht worden een ‘tegenprestatie’ te leveren. Mensen kunnen verplicht worden te gaan werken onder het minimumloon. Tot wel 9 jaar lang! Het lijkt wel of de tijd 50 jaar wordt terug gedraaid. En dan durft de minister president van Nederland Mark Rutte nog te beweren dat armoede niet bestaat...
Ook IBN-directeur Ed de Leeuw is niet blij met de plannen. Het IBN staat landelijk goed bekend. Het heeft veel energie gestoken in het zoeken van werkplaatsen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In Oss en omgeving werken nu 3000 mensen bij de IBN. Maar er is al uitgerekend dat er straks nog eens 3000 bijkomen. Nu wil de regering landelijk 60.000 WSW-plaatsen schrappen! Waar komen deze mensen straks terecht?
SP-raadslid Mahmut Erciyas benadrukt dat de SP de Wet Werken naar Vermogen verwerpt. Hij vindt het aanvaardbaar als mensen een tegenprestatie moeten leveren voor een uitkering maar dan wel een ‘prestatie’ die bijdraagt aan hun ontwikkeling en hen dichterbij een fatsoenlijke baan brengt. Erciyas noemt de tegenprestatie zoals die nu wordt ingevuld (‘sneeuwruimen’) vernederend en vindt dat Oss dit niet moet eisen van uitkeringsgerechtigden. Ook hekelde hij het werken onder het minimumloon en de gezinsbijstand. Straks wordt er als een thuiswonende jongere een uitkering aanvraagt, ook gekeken naar het inkomen van de ouders. Of andersom. Als een ouder een uitkering aanvraagt wordt er gekeken of er geen kinderen thuis wonen die een eigen inkomen hebben. Wat nu als je thuis blijft wonen om je epileptische moeder te helpen? Dan word je inkomen of die van je moeder gekort. Ouders en kinderen worden tegen elkaar uitgespeeld en ‘zorgen voor elkaar’ wordt ontmoedigd. Ed de Leeuw vult hem aan. Er zijn veel jongeren met een licht verstandelijke handicap die lang thuis wonen. Als er straks op hun uitkeringen gekort gaat worden moeten ze begeleid gaan wonen. Dat is uiteindelijk nog veel duurder.
Wethouder Peters van het CDA, toch ook een regerinspartij, is het steeds roerend eens met de kritiek. Hij voert aan dat als de gemeente opdrachten aan een bedrijf gunt, dat de gemeente dat bedrijf zou moeten verplichten om te werken met mensen uit de kaartenbak.
De SP zal in ieder geval de komende tijd wanneer de nieuwe wet wordt ingevoerd scherp in de gaten houden welke gevolgen dit heeft voor de Ossenaren die hiervan afhankelijk zijn en hoe de pijn lokaal zoveel mogelijk kan worden verzacht. Wij roepen iedereen op ons te melden wanneer er zich onaanvaardbare situaties gaan voordoen.
- Zie ook:
- Werk en inkomen
- Minimabeleid