h

College praat met Bernhoven naar aanleiding van SP vragen

7 juni 2011

College praat met Bernhoven naar aanleiding van SP vragen


De raadsfractie van de SP had vragen gesteld naar aanleiding van het besluit van de Bernhoven-directie om eind april de afdeling verloskunde in Oss te sluiten. Hierdoor kunnen vrouwen uit de gemeente Oss alleen nog in de Bernhoven-vestiging in Veghel bevallen. Reden voor de maatregelen is volgens Bernhoven een tekort aan gekwalificeerd personeel in Oss.

B en W beamen dat hierdoor verloskundigen in Oss en omgeving vroeger dan gebruikelijk vrouwen naar het ziekenhuis moeten verwijzen. Thuisbevallen wordt zelfs ontraden. Ook zal - wanneer volgens het Osse college 'adequate zorg in het geding dreigt te komen' - eerder een ambulance worden ingezet. B en W weten niet of deze verslechtering van de bereikbaarheid tot een verhoging van de zorgkosten leidt.

Volgens de SP hebben veel ouders die in Oss geboren en getogen zijn er bovendien problemen mee dat hun kind geregistreerd staat als 'geboren in Veghel'. Hierop antwoorden B en W: 'Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor ouders lastig kan zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat adequate zorg op het juiste moment voor moeder en kind ook voor deze ouders prioriteit heeft.'

De inwoners van de gemeente Oss hebben recht op adequate zorg, vindt de SP. Het college zegt dit enorm belangrijk te vinden. B en W beseffen echter ook dat hun invloed 'zeer beperkt' is. Toch hopen ze in nauw overleg met de verloskundigen in Oss en Ziekenhuis Bernhoven goede en heldere afspraken te maken.De SP is benieuwd wat deze afspraken opleveren.

U bent hier