h

SP wil stalbranden voorkomen

22 maart 2011

SP wil stalbranden voorkomen


In de gemeente Oss worden 700.000 dieren in stallen/schuren gehouden. Regelmatig worden we opgeschrikt door berichten over grote stalbranden met een verlies van vele dieren. Omdat de SP het welzijn van dieren zeer belangrijk vindt, sprak SP-raadslid Mari-Anne Marijnissen in de afgelopen commissievergadering over het voorkomen van stalbranden. Zij gaf een aantal ideeën om d.m.v. preventie stalbranden te kunnen voorkomen. Ook stelde ze maatregelen voor die de gemeente in samenwerking met de brandweer zou kunnen nemen ter controle van de brandveiligheid.

  • *Een groot probleem bij branden in het buitengebied is vaak een te lage waterdruk om goed te kunnen blussen.
    De gemeente dient er op toe te zien dat de waterdruk afdoende is.
  • * De brandweer moet over voldoende bluswater kunnen beschikken.
  • * Brandputten dienen in orde te zijn en hun locatie moet bij zowel de gemeente als de brandweer bekend zijn.
  • * Een veehouder dient er zorg voor te dragen dat er een bluswatervoorziening op zijn/haar veehouderij
    aanwezig is. De gemeente, eventueel in samenwerking met brandweer, dient hier op toe te zien.
  • Op basis van de huidige wet- en regelgeving worden er geen specifieke eisen gesteld aan de brandveiligheid van dierenverblijven. Gemeentes zijn vrij om een eigen invulling te geven aan de brandveiligheid van stallen, mits het voldoet aan de wettelijke eisen. Kennis en kunde ontbreken echter vaak bij het invullen van deze wettelijke eisen. Dit resulteert veelal in verschillende, onvoldoende en onduidelijke brandveiligheidseisen binnen gemeenten.

    Volgens Nieuwe Oogst, het ledenblad van ZLTO wordt bij nieuwbouw van stallen in 25 % van de gevallen minder brandveilig gebouwd dan op de tekening staat. Hier zou de gemeente in ieder geval gericht op kunnen controleren, en ook zou de gemeente in samenwerking met de brandweer meer kunnen doen om branden in veestallen te voorkomen.

    Maar er kan meer op het gebied van preventie zo sprak Marijnissen:

    *uniform registratiesysteem
    De huidige registratie van aantal stalbranden, aantal omgekomen dieren en oorzaken van stalbranden dient zorgvuldig en overzichtelijk te worden bijgehouden door het gebruik van een uniform registratiesysteem.
    Hierdoor kan er meer en beter inzicht worden verschaft in de stalbrandenproblematiek en kan er gerichter worden gezocht/gekeken naar de mogelijke (noodzakelijke) preventie- en bestrijdingsmiddelen.
    De gemeente Oss en de (regionale) brandweer kunnen samenwerken aan het opzetten van een modelbeleid ‘realisatie brandveilige veestallen’

    * protocol ‘hoe om te gaan met een stalbrand’
    de gemeente Oss, (regionale) brandweer en dierenartsen kunnen gezamenlijk een protocol ‘hoe om te gaan met een stalbrand’ op stellen, waarin benoemd zal worden hoe hulpdiensten optimaal samen kunnen werken ten tijde van een stalbrand.

    * Voorlichting over het voorkomen van een stalbrand door het nemen van preventieve maatregelen.
    Tal van preventiemogelijkheden blijken onbekend of onbenut, zoals:

  • * Het afraden van het gebruik van brandgevaarlijke (isolatie)materialen
  • * Het (juist) aanbrengen van brandkleppen in ventilatiekanalen.
  • * Controle op aanleg en onderhoud elektrische apparatuur/installaties.
  • * Voorzorgsmaatregelen nemen bij het doen van werkzaamheden.
  • * het aanbrengen van sprenkelinstallaties
  • Deze voorstellen deed de SP in de afgelopen raadscommissie. Zij staafde haar voorstellen met enkele aantallen:
    We hebben 10 bedrijven met in totaal 510.000 kippen en mestkuikens in onze gemeente.
    Daarbij is het goed om te weten dat melkgeiten,varkens vleeskuikens en konijnen in Oss per bedrijf in bovengemiddelde aantallen gehouden worden ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

    In totaal worden er in Oss bijna 700.000 dieren in stallen gehouden. Dat is 9 keer zoveel dieren als inwoners van onze gemeente.

    Praten we over Lith dan zijn daar 10 x zoveel varkens als inwoners! Kortom, het gaat over het welzijn van veel dieren in onze gemeente.

    Wethouder Hoeksema zou deze zaken in het overleg met ZLTO gaan bespreken.

    U bent hier