h

Marijnissen: 'Stem, woensdag!'

22 november 2010

Marijnissen: 'Stem, woensdag!'


Jan Marijnissen

Tijdens de campagne voor de raadsverkiezingen van 24 november heeft Jan Marijnissen, het boegbeeld van de SP, geen prominente rol. Flyeren gaat hij niet, alleen in een wervingsspotje van de partij is hij te zien. “Ik hoop dat veel mensen woensdag gaan stemmen", vertelt hij aan Oss Kiest.

Marijnissen verwacht dat de VVD goed gaat scoren. "Die zullen meeliften op het landelijke succes." En ook Joop van Orsouw zal volgens hem een zetel in de raad halen. "Hij heeft een groot netwerk." Het meest positief is de voorzitter van de SP, uiteraard over zijn eigen partij. "Hebben het goed gedaan in de stad en dat weet de kiezer." Het CDA gaat volgens hem in Oss verkiezen. “Lijsttrekker Toon Jaspers profileert zich onvoldoende.”

Geen PVV
Tijdens de landelijke verkiezingen, woensdag 9 juni, had de SP in Oss grote concurrentie van de PVV. De socialisten haalden 19,3 procent van de stemmen, terwijl de partij van Geert Wilders op 18,5 procent uitkwam. Tijdens de raadsverkiezingen doet de PVV niet mee. "Voor ons een concurrent minder", meent Marijnissen. "Het is ook verstandig van Wilders om niet mee te doen. Goede kandidaten vind je niet zomaar. Dat blijkt nu wel landelijk."

De Ossenaar weet niet exact waar PVV-stemmers van 9 juni nu op zullen stemmen. "Ik denk dat meerdere partijen zullen profiteren van hun afwezigheid. Ook de SP." Zelf is Marijnissen woensdag niet in de gelegenheid naar het stemlokaal te gaan. "Mari-Anne, mijn vrouw, heb ik inmiddels gemachtigd. Ik hoop aan het einde van de avond weer in de stad te zijn om in het gemeentehuis de uitslag te bekijken."

Terugkeer uitgesloten
Marijnissen heeft niet de ambitie terug te keren in de Osse politiek. "Ik heb zeventien jaar in de gemeenteraad gezeten. Op lokaal gebied zie ik weinig uitdagingen meer." Ook de post van wethouder ambieert hij niet. "Ik weet uit de wandelgangen dat de SP aan het zoeken is naar een opvolger voor Chris Ermers (die aan het einde van de huidige raadsperiode stopt als wethouder, red.). Welke namen circuleren, ga ik niet zeggen. De mijne in ieder geval niet."

In de lokale politiek is de Ossenaar nog altijd geïnteresseerd. Al is het niet het hoofdonderwerp in Huize Marijnissen. "Er wordt wel over gesproken, maar vaker gaat het over triviale zaken." Op de lokale lijst van de SP staan zowel zijn vrouw als dochter (Lilian) op verkiesbare plaatsen.

bron DTV

U bent hier