h

Liberalisering landbouw schaadt belangen boeren

7 november 2010

Liberalisering landbouw schaadt belangen boeren


Op 2 november organiseerde de ZLTO een verkiezingsdebat over de toekomst van de landbouw in Oss en Lith. Het werd gehouden in de loods van de tomatenkwekerij van de familie van der Linde in Maren-Kessel. Daar worden per jaar meer dan 1000 ton tomaten geproduceerd. Dat zijn er heel veel, zelfs voor SP-begrippen. Temeer omdat het om kleine cherry-tomaatjes gaat.

Adrie Geerts aan het woord

Opvallend is dat bijna al die tomaten naar het buitenland gaan. Duitsland heeft ze graag omdat Erik van der Linde geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. En Spanje en Italië heben ze graag omdat het om een speciale soort gaat met een zachte, zoete smaak. De Nederlandse supermarkten daarentegen hebben geen interesse in de tomaten uit Maren-Kessel. Die kijken alleen naar de prijs. Hoe goedkoper, hoe liever.

Toch zijn de tomaten in de winkel niet goedkoop. Ook de andere voedingsmiddelen niet. Volgens het CBS is in de winkel de prijs van vlees, melk, eieren, groenten, fruit en aardappelen de afgelopen 15 jaar gemiddeld met 35 % gestegen. Maar de prijs die de boeren krijgen is in dezelfde periode gemiddeld slechts met 5 tot 10 % gestegen. Onderweg blijft dus heel veel aan de strijkstok hangen. En dat is volgens de SP juist het probleem. Door de liberalisering beuren de boeren steeds minder en moeten de burgers steeds meer betalen.

De SP vindt een gezond, veilig en betaalbaar voedselpakket en het welzijn van de dieren te belangrijk om dit aan de internationale vrije markt over te laten. “Sommigen hebben het goed voor elkaar, zoals Erik van der Linde met zijn tomaten. Maar veel landbouwers blijven doorploeteren in de ijdele hoop dat het liberalisme van CDA en VVD hun ooit een goed belegde boterham zal bezorgen”, aldus Adrie Geerts.

Eerste Prijs

Adrie Geerts (SP) won samen met Frank den Brok (VDG) de eerste prijs, een grote boerenkool, in de landbouwkenniskwis die tijdens het landbouwdebat, georganiseerd door de ZLTO, gehouden werd.

Boerenkool

U bent hier