h

Bezuinigen

29 maart 2010

Bezuinigen



Paul PetersOok Oss ontkomt niet aan de bezuinigingen die landelijk aan de gemeentes worden opgelegd. In de afgelopen Gemeenteraadsvergadering zei SP fractievoorzitter Paul Peters hierover het volgende:


Algemene Politieke Beschouwingen SP, 25 maart 2010

Vorig jaar al heeft de SP in deze raad bij herhaling gesproken over de crisis. Een crisis die ook niet aan Oss voorbij zal gaan. Zodadelijk kom ik te spreken over Oss maar eerst iets over die crisis in groter verband.
Het vertrouwen van mensen in de economie en in de politiek is zwaar geschonden. Financiele instellingen namen onverantwoorde risico’s. Door het graai en grijpgedrag van bankiers, speculanten, managers en aandeelhouders, en het wegkijken van hen die toezicht moesten houden.
Overal zijn regeringen gedwongen duur belastinggeld in bijna bodemloze bankputten te storten. Zij die zichzelf belachelijke salarissen, bonussen en winsten toekenden, hebben van de economie een casino gemaakt.
Miljoenen mensen, overal ter wereld, verliezen hun werk en bestaanszekerheid. De winsthonger van enkelen leidt tot echte honger voor velen.
Mensen die part nog deel hebben aan de economische crisis, dreigen nu de rekening te moeten betalen. Ook in Nederland dreigen miljardenbezuinigingen op de samenleving. Een klein, maar niet onbelangrijk voorbeeld. Er wordt al gesproken over een verhoging van de eigen bijdrage voor zorg van honderden euro's. Een bijdrage van D66 aan de oplossing voor het begrotingstekort.

Er zou in Nederland in totaal 29 miljard bezuinigd moeten worden. Of dat bedrag het juiste is wordt door verschillende partijen, waaronder de SP, betwist. Discussiepunt is ook in hoeveel tijd dat moet gaan gebeuren. En het allerbelangrijkste is waar de rekening neergelegd gaat worden.
De afgelopen jaren heeft het Rijk veel taken overgedragen aan gemeenten zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het geld dat daarvoor meekwam was vaak te karig om het goed te kunnen doen. Verwacht het Rijk dat wij zelfs daar nu op gaan bezuinigen?

De SP vindt dat die rekening moet worden neergelegd bij hen die de crisis hebben veroorzaakt en het meest geprofiteerd hebben. Er valt dus echt iets te kiezen op 9 juni van dit jaar. Het zouden wel eens de belangrijkste verkiezingen sinds tijden kunnen zijn. Kiezen we voor sociale afbraak of sociale wederopbouw? De politieke keuze op 9 juni heeft directe gevolgen voor de financiele positie van de gemeente.

De uitslag van de verkiezingen zal niet alleen grote gevolgen voor ons land en haar inwoners hebben maar het zal ook gevolgen hebben voor de gemeenten. Het zal grote gevolgen hebben voor Oss.
Als het Rijk minder gaat uitgeven dalen ook de inkomsten van gemeentes uit het gemeentefonds. In Oss wordt nu rekening gehouden met jaarlijks een bedrag ergens tussen de 7,5 en 15 miljoen. Hoeveel het precies gaat worden weten wij waarschijnlijk pas eind van dit jaar. De verkiezingsuitslag op 9 juni is alles bepalend voor de keuzes die daarna gemaakt gaan worden.
In Den Haag kunnen politici de keus maken tussen de aanschaf van de JSF of om dat geld te besteden aan goed onderwijs en goede zorg. Gemeenten hebben deze keuze niet. In Oss, wordt geen geld over de balk gegooid. Als de gemeente bezuinigt merken de burgers dat meteen.
Daarom staat in het verkiezingsprogramma van de SP dat de crisis niet afgeschoven moet worden op de gemeenten. Dus collega’s: neem uw verantwoordelijkheid richting uw partijgenoten in Den haag.
MdV Hoeveel er moet worden bezuinigd weten we nog niet maar een ding is zeker: er zullen keuzes gemaakt moeten worden. In uw nota verkenningen bezuinigingsmogelijkheden heeft u aangegeven waar mogelijkheden liggen. Maar ook de onmogelijkheden. De SP, ziet dat als een eerste aanzet. Wij willen de nieuwe gemeenteraad van Oss niet voor de voeten lopen. Eind dit jaar hebben wij die nieuwe raad en is er ook meer duidelijkheid over het landelijke beleid. Ook in Oss valt er echt wat te kiezen op 24 november. Voor keiharde sanering of voor sociale wederopbouw.

MdV Dat er fors bezuinigd moet worden is duidelijk. Mocht Oss jaarlijks 15 miljoen jaarlijks moeten bezuinigen dan zal het zeer ingrijpend worden. 15 Miljoen staat gelijk aan al het geld dat wij jaarlijks geven aan alle instellingen en verenigingen samen Van de Lievekamp tot de voetbalvereniging en van het zwembad tot het zangkoor.

MdV Een van de dingen die Oss Oss maakt is het sociale beleid van onze gemeente. Wij hebben dat in onze gemeente goed op orde. Ons minimabeleid is iets waar Ossenaren tevreden over zijn. Als het over maatschappelijk ondersteuning gaat scoort Oss op alle punten beter dan de meeste andere gemeenten. Als je tijdens en crisis gaat bezuinigen op solidariteit ben je echt fout bezig. Je legt de rekening neer bij de mensen die het financieel moeilijk hebben en die recht hebben op onze steun. Nee voorzitter, echte solidariteit behoor je juist te laten zien in tijden dat het minder gaat. Ook de zorg en hulpverlening zul je moeten ontzien bij bezuinigingen.

Als er bezuinigd moet worden staan er voor de SP, naast solidariteit, een paar dingen voorop. Je moet het zo doen dat er geen onherstelbare schade wordt aangericht. Laat ik dat met een voorbeeld duidelijk maken. Je kunt met een pennenstreek het hele wijkgericht werken in Oss afschaffen. Dan bespaar je 1 miljoen. Daar staat dan wel tegenover dat iets wat in jaren is opgebouwd weg is. De betrokkenheid van mensen met hun buurt en wijk zal binnen no time afnemen. Dat noem ik onherstelbare schade voorzitter omdat je met een dergelijke maatregel de sociale samenhang ernstig aantast.

Als iets belangrijk is voor de sociale samenhang is dat ons verenigingsleven. Duizenden vrijwilligers zijn daarin actief en een veelvoud van deze groep beleeft daar plezier en voldoening aan. Ik heb het over de talloze vrijwilligersorganisaties als sportverenigingen in onze gemeente, culturele verenigingen en nog vele andere verenigingen en clubs die zorgen voor sociale samenhang in onze gemeente. Als je daarop te fors gaat bezuinigen is het risico levensgroot dat vrijwilligers er de brui aangeven en dat leden op gaan zeggen omdat de contributie veel te hoog wordt. De schade die je dan aanricht is zo ingrijpend dat de SP daar nooit voor zal kiezen.

De SP is zich ervan bewust dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Dat weten ook onze inwoners heel goed. Wij zullen met al onze wensen als sportaccommodaties, buurthuizen, scholen, museum, enz een pas op de plaats moeten maken.
Toch staat Oss niet stil natuurlijk. Het wedstrijdbad bij het Golfbad is in aanbouw. Het geld voor het opknappen van sportpark Amsteleind ligt klaar en bij de hockeyclub wordt kunstgras gelegd. In Megen komt een nieuwe sporthal, het centrum van Berghem wordt aangepakt evenals de Vlaam in Deursen en wijkpark Elzeneind wordt prachtig opgeknapt, enz.
Wij moeten met het bezuinigen niet overhaast te werk gaan. Wij zullen de bezuinigingen moeten faseren.

Als je gaat bezuinigen zul je dat in de ogen van de SP op de eerste plaats bij jezelf moeten zoeken. Dat creëert uiteindelijk ook draagvlak als je daarna bij anderen iets gaat vragen.
Het is uitstekend dat er intern besloten is dat er met nog efficiënter werken 2,5 miljoen bespaard moet worden op het gemeentehuis. Als dat kan door bv overbodige bureaucratie eruit te halen heeft u onze volledige steun.

Als ik zeg dat je het op de eerste plaats bij jezelf moet zoeken bedoel ik ook de raad en de wethouders. Een nieuwe raad en een nieuw college kunnen een duidelijk signaal afgeven door genoegen te nemen met 80% van hun vergoeding en niet te kiezen voor 100%. Maar dat is een keus die de nieuwe raad moet maken.

Voorzitter, Wij zijn ons er terdege van bewust dat je er dan nog lang niet bent natuurlijk. Er zal veel meer moeten gebeuren en als je realist bent weet je dat onze inwoners daar ook zeker iets van gaan merken. Ik noem wat mogelijkheden voorzitter.
Het onderhoudsniveau van onze wegen mogen wij gerust goed noemen. Je zult moeten gaan kiezen wat echt noodzakelijk is en waar het minder kan. Projecten zullen misschien gefaseerd uitgevoerd moeten gaan worden.
De grote gesubsidieerde instellingen zullen niet ontzien kunnen worden. Het gaat over culturele en welzijnsinstellingen als Lievekamp, Muzelinck, en Vivaan. Hen zullen wij ook een bijdrage moeten gaan vragen. Daar zullen wij niet aan ontkomen.
Ook zullen wij de partners in de gemeenschappelijke regelingen als GGD en IBN aan moeten spreken op hun verantwoordelijkheid om ook een bijdrage te leveren.

Voorzitter, Ik heb nog twee dingen die niet alleen goed zijn maar ook geld op kunnen leveren. Op de eerste plaats is dat samenwerking. Gelukkig gebeurt dat al op veel terreinen in Oss. Zo wordt er al intensief samengewerkt tussen gemeente, aannemers, makelaars etc om de bouwproductie op gang te houden. Iets wat door die samenwerking in Oss ook beter lukt dan elders. Ook de samenwerking tussen gemeente, onderwijs en bedrijfsleven om vooral jongeren aan werk of een studie te helpen in deze crisistijd is een goed initiatief.

De SP is van mening dat wij aan instellingen en het verenigingsleven moeten vragen om ook hun verantwoordelijkheid te nemen door, waar mogelijk, samen te werken.
Wij mogen van maatschappelijk organisaties verwachten dat zij samenwerken en gebruik maken van elkaars mogelijkheden en expertise. Voorkomen moet worden dat dingen dubbel gebeuren. Ik denk aan instellingen als Vrouwenschool, Volksuniversiteit, IVC, Vivaan, Centrum voor jeugd en gezin en het algemeen maatschappelijk werk. Door een goede samenwerking en afstemming kan er niet alleen bespaard worden maar is het misschien zelfs mogelijk om de kwaliteit te verbeteren.
Er zal ook gekeken moeten worden hoe wij gebouwen en scholen maar ook voetbalvelden efficiënter kunnen gebruiken. Ook daarvoor is samenwerking noodzakelijk.

Wijken en buurten meer centraal te stellen en voorzieningen juist op dat nivo aan te bieden is niet alleen iets wat mensen graag willen maar het werkt ook kostenbesparend. Zo kwam vorige week een onderzoek naar buiten dat bewees dat grootschalige zorginstellingen veel en veel duurder zijn dan kleinschalige. De reden is dat er veel efficiënter gewerkt wordt in kleinschalige voorzieningen. Ook veiligheid op wijknivo met wijkagenten die ook echt in de wijk zijn is wat ons betreft waar wij naartoe moeten. Op veiligheid en de toegezegde wijkagenten wordt als het aan de SP ligt niet bezuinigd.

Samenvattend kun je stellen dat ook Oss te maken krijgt met flinke bezuinigingen. Bezuinigingen opgelegd vanuit het Rijk, onze regering in Den Haag. Het zal voor iedereen in Nederland, ook voor de inwoners van Oss een groot verschil maken welke keuze er gemaakt wordt bij de verkiezingen op 9 juni en de gemeenteraadsverkiezingen in november. De juiste keuze maakt het verschil tussen saneren en sociale wederopbouw, ook in Oss.

U bent hier