Begrotingsbehandeling SP 1e termijn 5 november
Begrotingsbehandeling SP 1e termijn 5 november
Aan het woord is Paul Peters:
Vorig jaar heeft onze fractie voor de begroting gestemd maar of dat dit weer gaat gebeuren betwijfel ik. In deze begroting heeft u naar onze mening geen geld uitgetrokken voor zaken die wij echt belangrijk vinden.
Ik noem er een paar voorzitter:
De problemen op sportpark de Rusheuvel blijven bestaan en OSS’20 en de Hockeyvereniging kunnen daardoor niet vooruit. Wij hebben hebben hier al vaak aandacht voor gevraagd maar u doet niets.
De sporters in Berghem hebben ook niets te verwachten van dit college. Sportpark de Koppelsteeg dreigt door onder andere de bevolkingsaanwas in Piekenhoef veel te klein te worden. Wij vinden dat de problemen in Berghem eigenlijk nog dit jaar opgelost moeten worden en anders uiterlijk in 2010. U moet de verenigingen daar perspectief bieden en dat mis ik ten enen male in deze begroting.
En dan de Dorpsraden voorzitter. U durft het aan om op deze belangrijke raden voor de kernen te bezuinigen terwijl iedereen van mening is dat zij prima werk doen. Als het aan ons ligt voorzitter besluiten wij vanavond om die bezuiniging ongedaan te maken.
Vanzelfsprekend moeten ook alle gemeenteloketten in de kernen openblijven. Wat dat kost interesseert ons helemaal niks voorzitter. 16 Jaar geleden hebben wij die afspraak gemaakt en daar moeten wij ons gewoon aan houden, punt.
En nu we het toch over de leefbaarheid in de kernen hebben voorzitter, vraagt mijn fractie nogmaals aandacht voor het Vlakglasmuseum in Ravenstein. Als wij daar niet opnieuw geld insteken, en dat is wat vanavond voor ga stellen, verdwijnt dat museum misschien wel uit Ravenstein en dat is slecht voor de leefbaarheid.
Voorzitter, dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar ik heb nog veel meer wensen die u allemaal voor u uit schuift waarvan ik vind dat dat niet kan.
Oh voorzitter, ik zie dat ik het verkeerde blaadje heb. Dit is de bijdrage van de heer Ras van het CDA. Misschien wilt U de heer Raas dadelijk korten op zijn spreektijd
Voorzitter, deze vergissing geeft mij wel de gelegenheid om alvast te reageren op het CDA. Omdat ik de heer Ras dit weekend op DTV zag en daar vertelde hij ongeveer dit verhaal.
Volgens mij is bij de heer Ras in Berghem nog niet doorgedrongen dat er iets aan de hand is in de wereld, Nederland en Oss. Er is een economische crisis aan de hand die zijn weerga niet kent en die ook Oss treft. Doordat wij minder geld van het Rijk krijgen en er minder opbrengsten zijn uit het grondbedrijf moet ook in Oss de tering naar de nering gezet worden. En om dan te doen of er niks aan de hand is en gewoon doorgaan met het opdreunen van wensenlijstjes zonder aan te geven waar de dekking vandaan moet komen, ik heb de Heer Ras daar namelijk niet over gehoord op DTV. Dat is op zijn minst wat goedkoop, maar erger nog, het getuigt ook niet van realiteitszin.
Een citaat voorzitter: “We zitten in de allergrootste crisis sinds tijden en niks is meer onbespreekbaar” weet u van wie deze uitspraak is? De heer van Geel, de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Die heeft blijkbaar de afgelopen tijd wel kranten gelezen en naar de TV gekeken.
Ik hoor dus graag van het CDA in Oss hoe zij hun wensen, die in veel gevallen ook de SP kan onderschrijven, wil gaan betalen in deze tijd waarin Oss 4, 2 miljoen moet bezuinigen. Of wil de heer Ras de gemeentelijke belastingen verhogen? Ik ben benieuwd.
Ik hoorde Jan Ras dit weekend ook zeggen, dat hij vond dat wij verenigingen en instellingen perspectief moeten bieden. Daar ben ik het natuurlijk mee eens, maar je moet wel oppassen dat het geen valse hoop wordt, want dan krijg je het dubbel en dwars terug.
Voorzitter. Ik wil niemand de put in praten, maar we moeten de realiteit van de crisis en alle gevolgen die dat heeft, wel onder ogen zien. Niemand kan in de toekomst kijken, maar de vooruitzichten zijn niet best. Ook in Oss loopt de werkloosheid op en de verwachting is dat het aantal mensen in Oss die aankloppen voor een uitkering met misschien wel 10% gaat stijgen. De regering praat over bezuinigingen tot in het slechtste geval wel 30 miljard. Als dat werkelijkheid gaat worden, zal dat ook dramatisch uitpakken voor gemeentes. Het is niet ondenkbeeldig dat gemeentes, en dus ook Oss, de komende jaren te maken gaan krijgen met bezuinigingen tot wel 10 of 20%. Dan zullen er nog hele andere keuzes aan de orde komen dan waar wij vanavond voor staan.
De begroting van Oss die wij vandaag behandelen, getuigt van realiteitszin en voorzitter, dat is niet onbelangrijk, er zijn keuzes gemaakt. Waar onze regering in deze tijd volstaat met het instellen van wel 20 commissies om van alles en nog wat te onderzoeken maar ondertussen alles vooruitschuift en geen knopen doorhakt, gebeurt dat in Oss wel. Ik moet trouwens wel eerlijk blijven, een knoop hebben ze wel doorgehakt. De Nederlanders moeten doorwerken tot hun 67ste jaar. De vakbond is tegen, de bevolking is in meerderheid tegen maar het moet en het zal doorgaan als het aan het kabinet ligt. Geld levert het de eerste 10 jaar niet op en daarna ook niet maar dat maakt allemaal niet uit. Er zal nog veel strijd nodig zijn om 65 65 te laten blijven.
Terug naar Oss. Voor het eerst sinds jaren moet er in Oss echt bezuinigd worden. Minder geld uit het gemeentefonds en minder geld uit grondopbrengsten omdat de woningbouw stagneert maar vooral ook de uitgifte van bedrijventerreinen. 4, 2 miljoen moest er gevonden worden om de begroting toch sluitend te krijgen. Iets wat uiteindelijk, zelfs zonder verhoging van de gemeentelasten, gelukt is. Dat is waar maar weinig gemeentes in Nederland nu nog in slagen om hun begroting meerjarig sluitend te krijgen. Dit is wel een compliment waard.
Dat neemt niet weg dat er toch keuzes gemaakt moesten worden. Het is terecht dat ervoor gekozen is om de gevolgen voor de mensen in onze gemeente zoveel mogelijk te beperken. Het is goed dat ervoor gekozen is om de mensen die het al wat minder hebben getroffen in onze samenleving te ontzien. Dat is een kwestie van solidariteit en fatsoen om ook in mindere tijden deze groep mensen te ontzien.
Door eerst intern goed te zoeken is 1,7 miljoen gevonden. Blijft een bedrag van 2,5 miljoen over waarbij volgens de SP verstandig gekozen is om dat over alle beleidsterreinen te verdelen. Uitgangspunt was wel dat de gevolgen voor de burger beperkt moesten zijn en dat minima zouden worden ontzien.
Zelfs is er ruimte gevonden om op een aantal punten nieuw beleid te kunnen maken. Zo komt er geld voor de stichting O.A.S.E , de Osse kunstenaars in K26 kunnen verder, de Osse Hockeyclub en voetbalvereniging Margriet kunnen geld tegemoet zien om problemen op te kunnen lossen, de Vlaam kan vooruit etc.
In een begroting waarin bezuinigd moet worden zit natuurlijk altijd pijn. De SP is vanzelfsprekend ook niet blij dat nieuwe wijkgebouwen in bv Krinkelhoek en Schadewijk moeten wachten, dat niet in een keer forse stappen gezet kunnen worden om de problemen bij alle sportverenigingen op te kunnen lossen, dat praktijkschool de Singel moet wachten en dat de Osse operavereniging nog niet de gevraagde extra subsidie kan krijgen.
In de kernen Berghem, Megen en Ravenstein dreigen de loketten waar de mensen terecht kunnen om paspoort of rijbewijs te halen te verdwijnen.
De SP heeft in deze raad regelmatig gepleit voor voorzieningen dicht bij de mensen op wijk en dorpsniveau. Dat kan gaan om onderwijs, zorg, veiligheid, buurtbeheer, winkels, enzovoort. Het college heeft al toegezegd dat ook zij in die richting denkt en werkt. Het sluiten van gemeenteloketten lijkt daar als je er zo naar kijkt niet in te passen.
Twee dingen zijn in deze afweging voor ons belangrijk geweest. De kosten/baten kant en de vraag of het ophalen van een paspoort echt iets te maken heeft met leefbaarheid.
Als het over kosten en baten gaat ben je als je eerlijk bent eigenlijk snel klaar. Het kost jaarlijks 116.000 euro om de 3 loketten ongeveer 2 halve dagen per week open te houden. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren echter gehalveerd waardoor 2 ambtenaren per loket een groot deel van de tijd niks zitten te doen en daardoor de kosten voor paspoorten of rijbewijzen fors oplopen. Als bijvoobeeld iemand in Megen een paspoort haalt, moet daar per paspoort 170 euro bijgelegd worden, in Berghem is dat 50 euro en in Ravenstein 30 euro. Ondertussen staan de mensen in Oss soms lange rijen voor hun papieren. De vraag is of je deze situatie tot in lengte van jaren door wilt laten gaan. De kosten voor openhouden lopen op door de steeds strengere eisen op het gebied van veiligheid, ICT en huisvesting en het aantal bezoekers loop terug. Nu kun je redeneren dat bepaalde voorzieningen altijd geld kosten en dat is ook zo, maar je zult altijd ook naar het rendement moeten kijken. Uit sommige kernen komt nu het geluid dat het openhouden bijdraagt aan de leefbaarheid in de kernen. Is dat nu echt zo is de vraag. Leefbaarheid heeft volgens de SP alles te maken met dingen die ik eerder noemde, zorg, onderwijs, winkels, veiligheid , dorpshuizen, wonen, enzovoort. Dat zijn volgens onze dingen die echt belangrijk zijn voor de leefbaarheid en waar je ook iedere dag plezier van hebt. Het een keer in de 2 jaar bij een gemeente komen voor een paspoort is toch echt een ander verhaal. Veel mensen uit de kernen komen al regelmatig in Oss om bijvoorbeeld boodschappen te doen die ze in hun dorp niet kunnen krijgen, maar ook al om hun paspoort of rijbewijs te halen omdat de openingstijden in Oss natuurlijk veel ruimer zijn. Maar dan de groep mensen die daar vanwege bijvoorbeeld ziekte niet kunnen komen wordt dan gezegd. Ik moet u erop wijzen dat voor deze groep mensen al enige tijd een service aan huis bestaat dus dat argument gaat niet op.
In Ravenstein werd het argument genoemd dat de onlangs ingestelde avondopenstelling de bezoekersaantallen fors omhoog zou hebben gebracht. Uit de recente cijfers die ik deze week gezien heb, blijkt dat echter niet. Voorzitter, ik begrijp best dat de dorpsraden in Ravenstein en Megen er alles aan doen om de loketten op te houden, maar binnen de bevolking van die kernen licht het wel iets genuanceerder. Natuurlijk zijn er mensen die de loketten graag open willen houden, maar er is ook een behoorlijke groep die er wel begrip voor op kan brengen als ze horen wat het kost en dat er al een service bestaat om het bij mensen aan huis te bezorgen.
Voorzitter, ik was enige tijd geleden op een avond met inwoners van Lith. Ik heb hen toen de vraag gesteld om te kiezen tussen bijvoorbeeld 50.000 euro per jaar te besteden om een loket voor paspoorten enzovoort te maken, of dat niet te doen en dat geld beschikbaar te stellen aan het dorp, waarmee ze zelf konden kiezen waaraan ze het aan de leefbaarheid in hun dorp konden besteden. Een of twee mensen van de ruim 50 aanwezigen kozen voor de loketten, de rest kon veel betere bestemmingen bedenken.
Dit alles overwegende heeft de SP doen besluiten om in te stemmen met de voorgestelde sluiting per 2012. Om de bewoners van de kernen enigszins tegemoet te komen, maar ook om de service voor de inwoners van Oss te verbeteren stellen wij wel voor om zo snel mogelijk een opening van ons gemeentehuis op de zaterdagen te realiseren en om de communicatie over de aan huisbreng service blijvend te intensiveren. Hiervoor zal zo dadelijk door de heer van Geffen een motie ingediend worden die mede door ons is ondertekend.
Voorzitter, ik ga vandaag niet van voor tot achter in detail door deze begroting. In hoofdlijnen hebben wij onze reactie gegeven maar over een paar punten wil ik nog iets zeggen.
De stopzetting aan het project Cursusnet op deze wijze gaat ons te ver voorzitter. Met 100 cursussen worden jaarlijks 1500 kinderen bereikt. Een goede buitenschoolse activiteit waar misschien best links en rechts wat verbeterd aan kan worden en dat laatste moet volgens de SP de inzet zijn. Samen met andere organisaties kijken hoe het beter kan. Zo dadelijk wordt hierover een motie ingediend die de SP ook heft ondertekent.
Bij Berghem sport moet op korte termijn een noodoplossing komen zodat de club door kan. Geld voor een grote definitieve oplossing is er niet maar het knelpunt moet opgelost worden. Frank den Brok zal hierover dadelijk een motie indienen waar ook onze handtekening onder staat.
De leefbaarheid in de kernen maar zeker ook in de buurten in Oss is belangrijk. In sommige Osse buurten valt er op dat punt nog best wat te verbeteren. Om dat te bereiken willen wij de pot Buurtwerkt een aanvulling geven en wij dienen daarvoor een motie in
Tot slot voorzitter, begrotingen waarin bezuinigd moet worden zijn nooit de leukste maar het moet wel gebeuren. Je kunt dingen niet maar vooruit blijven schuiven. Dat deze raad de bezuinigingen niet alleen legt bij anderen maar ook bij zichzelf is prima. De voorgestelde bezuiniging van 42.000 euro op het budget van de raad kan daarom ook onze goedkeuring wegdragen.
Het is prima dat u zich in deze lastige tijd blijft inzetten voor het aantrekken van extra geld van onder andere provincie en rijk, voor bijzondere projecten en dat u kiest voor samenwerking in de breedste zin van het woord. Het is altijd al zo geweest dat je samen meer bereikt dan alleen.
- Zie ook:
- Gemeenteraad