h

Oss stopt 400.000 euro in bestrijding jeugdwerkloosheid

15 oktober 2009

Oss stopt 400.000 euro in bestrijding jeugdwerkloosheid


De gemeente Oss draagt bijna 400.000 euro bij in het Regiofonds, bedoeld om jeugdwerkloosheid te voorkomen en te bestrijden. Het Fonds is een initiatief van SP wethouder Chris Ermers en is gevormd door de 13 gemeenten in de Regio Noordoost-Brabant. Elke gemeente brengt 5 euro per inwoner in voor activering en verdere scholing van jongeren, voor zover deze hun reguliere schoolloopbaan niet verder willen of kunnen vervolgen.

Drie werkpleinen
Wethouder Chris Ermers: ‘ Al in januari van dit jaar zijn we in Oss gaan kijken hoe we het beste op de gevolgen van de economische crisis konden reageren. Een van onze prioriteiten waren de jongeren die van school zouden komen of die hun baan gingen verliezen. We hebben ons initiatief aan de regio voorgelegd en zo zijn we tot oprichting van het Regiofonds gekomen. De gemeenten hebben samen anderhalf miljoen euro ingebracht. De provincie heeft er voor 2009 al bijna een half miljoen bijgelegd, in te zetten via de Servicepunten Leren &Werken. Op die manier kunnen we via de drie Werkpleinen in deze regio heel gericht inzetten op groepen werklozen die onze extra ondersteuning nodig hebben.’

Rijksmiddelen
Daarnaast krijgt deze regio geld dat ook het Rijk inmiddels beschikbaar heeft gesteld voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Die Rijksmiddelen worden voor de helft gebruikt om jongeren langer naar school te laten gaan. Die actie blijkt heel succesvol te zijn. De andere helft van het geld gaat naar de verschillende regio’s . Op de schaal van de regio Den Bosch en Noordoost-Brabant worden daarmee bijvoorbeeld projecten voor kwetsbare jongeren opgezet. Zoals voor jongeren op het laagste MBO-niveau of voor leerlingen uit het Praktijkonderwijs. Door het succes om jongeren langer naar school te laten gaan, komt er op de Werkpleinen nu ook ruimte voor extra activiteiten voor oudere werklozen.

Werk

U bent hier