h

SP feliciteert brandweer

10 juni 2009

SP feliciteert brandweer


Osse brandweer wint landelijke prijs beste rookmelderactie

Het Osse brandweerkorps heeft maandag 8 juni de ‘Gouden Rookmelder’ gewonnen. Oss was genomineerd met de brandweerkorpsen van Lelystad en Roosendaal-Bergen op Zoom. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het brandweerkorps dat tijdens de landelijke brandpreventieweken het beste invulling heeft gegeven aan het brandpreventiethema van het vorig jaar. De prijs gaat gepaard met een geldbedrag van € 1500.

De prijs is uitgereikt tijdens de kick off van de brandpreventieweken 2009. De prijs werd overhandigd door René Hagen, voorzitter van de Stichting Nationale Brandpreventieweek, aan Joris van Hest, teamleider brandpreventie van de gemeente Oss.

Rookmelderactie brandweer Oss 2008

Het Osse brandweerkorps heeft in 2008 op grootse wijze invulling gegeven aan het thema ‘Rookmelders redden levens’. Op koopzondag 19 oktober 2008 hebben zij een woonhuis nagebouwd op de meubelboulevard in Oss. In twee mobiele woonunits werd met hulp van de Kringloopwinkel Oss een woonhuis compleet ingericht. Dit woonhuis werd vervolgens gevuld met onschadelijke oefenrook. Het aanwezige publiek kon hierdoor aan den lijve ondervinden dat het een bijna onmogelijke opgave is om een huis vol met rook te kunnen ontvluchten. De boodschap van de brandweer, dat rook haast nog gevaarlijker is dan brand én dat een rookmelder bijdraagt aan het tijdig te kunnen ontvluchten van je huis, was hierdoor niet langer aan dovemansoren gericht. Bij de meewerkende bouwmarkt op de meubelboulevard konden direct rookmelders of andere brandpreventieve middelen worden gekocht.

Daarnaast werd door de Osse brandweer uitgelegd wat de meest voorkomende oorzaken van brand in huis kunnen zijn. Hierbij werd gebruik gemaakt van tastbare voorbeelden, zoals een door oververhitting gesmolten haspel die onvoldoende was afgerold.

Overtuiging nut en noodzaak rookmelders

Het idee van brandweer Oss om het publiek niet enkel te informeren over het nut en noodzaak van rookmelders maar ze juist hiervan te overtuigen, heeft geleid tot grote waardering bij het publiek, andere brandweerkorpsen en de Stichting Nationale Brandpreventieweek.

U bent hier