h

Bergossmuur en herhuisvesting museum Jan Cunen

7 juni 2009

Bergossmuur en herhuisvesting museum Jan Cunen


Mari-Anne MarijnissenDe discussie over nieuwbouw Museum en behoud van muur en sheddaken laait weer op.
In de afgelopen commissievergadering zei raadslid Mari-Anne Marijnissen het volgende:



“Nationaal Historisch Museum niet naast Openlucht Museum”,kopte de krant. Dit was een van de belangrijkste argumenten om het NHM in Arnhem te plaatsen. En nu zien de directeuren hiervan af. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken.

Museum Jan Cunen kan zonder kelder en oudbouw. “De karakteristieke wand van de oude Bergossfabrieken en de metalen balkenconstructie van de sheddaken zijn voor wethouder van Loon niet heilig”,kopte de krant. Maar een van de belangrijkste redenen om het museum te verplaatsen is voor de SP het behoud van de sheddaken en de muur. En dit argument laat de wethouder nu vallen (als een baksteen).

Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. De SP vindt dit ongelooflijk. De kosten voor een nieuw museum worden te hoog en als eerste laat de wethouder de sheddaken en de muur vallen. De SP wil dan ook nieuwe berekeningen zien met behoud van de daken en de muur.

Ik neem in herinnering dat het oudste osse gebouw in de Peperstraat (nu stadsarchief) afgebroken moest worden. Reden: financiën. Het was niet haalbaar omdat het te duur was dus het moest maar weg! Na onderzoek,gesprekken en aandringen mijnerzijds staat het gebouw er nu nog en is het stadsarchief een van de pareltje van Oss.


Als het aan de toenmalige wethouder Boerboom (VDG) had gelegen was het pand afgebroken. En dat was een historische vergissing geweest.
En nu staat wethouder van Loon (VDG) op het punt om wederom een historische vergissing te begaan. Hebben we in al die jaren met die CDA-VVD colleges niet genoeg lering getrokken uit het afbreken van monumenten en historische gebouwen. Dit gaat toch niet wéér gebeuren!

Ik zou willen dat de wethouder v Loon zich net zo sterk maakt voor het museum als dat hij voor de N329 heeft gedaan. Als echt al het mogelijke is onderzocht en gedaan en de financiën erbij gezocht worden kan hij terugkomen met een plan

De SP wil dan ook een nieuw gedegen plan van de wethouder over de toekomst van het Museum met behoud van de historische elementen. Wellicht dat veel Ossenaren denken:’Die oude muur, weg ermee. Maar als die muur en de daken ingepast worden in een prachtig nieuw museum zullen ze later zeggen: Toch goed geweest! En misschien zijn er nog wel andere partijen die een oplossing kunnen bieden voor het behoud. Hotel/restaurant Cordial heeft toch ook een deel van de muur en de sheddaken opgenomen in haar gebouw? Wat kunnen zij wel wat de gemeente niet kan??

Dus kortom wethouder: meer onderzoek,meer fantasie en nog meer op zoek naar geldbronnen van buiten de gemeente.

U bent hier