h

Oss zet in op vergroten arbeidsmobiliteit

19 maart 2009

Oss zet in op vergroten arbeidsmobiliteit


Chris Ermers‘Het gaat erom mensen zo snel mogelijk na ontslag – of zelfs preventief – van werk naar werk te leiden. Om daarmee werkloosheid te voorkomen, maar ook om kennis , kunde voor de regio te behouden.’ Aldus SP wethouder Sociale Zaken Chris Ermers, die aangeeft dat er bij deze huidige crisis nog wel vraag is naar goed gekwalificeerd personeel. Werkplein Maasland is spil om mensen te bemiddelen, in samenwerking met ketenpartners en andere werkpleinen in de regio.

Samenwerking
‘Meer dan ooit is duidelijk dat we het niet alleen kunnen. Vandaar dat we een brede taakgroep ‘doorontwikkeling economie en arbeidsmarkt’ hebben ingesteld. Die zet zich in voor een uitvoeringsagenda gericht op activiteiten op de korte termijn. Het gaat daarbij om mensen van werk naar werk te leiden en om jongeren, laagopgeleiden en werknemers met flexibele arbeidsovereenkomsten te scholen en weerbaarder te maken. Dat doen we met ROC De Leijgraaf en andere opleidingsinstituten, in samenspraak met werkgevers. Op dit gebied is er de laatste jaren een reeks van initiatieven en projecten gestart die hun waarde hebben bewezen en juist nu ondersteunend kunnen zijn.

Daarnaast zijn we extra formatie aan het organiseren voor het Werkplein Maasland en doen we beroep op extra middelen van provincie en Rijk.’

Mobiliteitsteam
De verschillende partners leveren ook hun bijdrage aan een Mobiliteitsteam. Dat team werkt vanuit het Werkplein de Uitvoeringsagenda uit in concrete acties, gericht op doorontwikkeling van economie en arbeidsmarkt. Met de provincie is er overleg over de bijdrage aan het provinciale arbeidsmarktbeleid en over de inzet voor de Uitvoeringsagenda.

Bij alle maatregelen is ‘samenwerking’ het sleutelwoord. Wethouder Ermers: ‘Ook samenwerking in de regio, in ons geval meer specifiek in de regio Noordoost-Brabant. De gemeente Oss vervult als Ambassadeursgemeente op het gebied van arbeidsmarktbeleid een voortrekkersrol in deze regio en is als zodanig lid van Pact van Brabant.’

Schoolverlaters
De afnemende werkgelegenheid leidt tot een ‘verdringing’ op de arbeidsmarkt. De zwakste groepen vallen als eerste uit en toetreding tot de arbeidsmarkt wordt moeilijker. Dit laatste is zeker het geval voor de groep Wajong-ers en anderen die aangewezen zijn op de sociale werkvoorziening.

De aankomende groep schoolverlaters vraagt bijzondere aandacht. Hoe vinden schoolverlaters - MBO-ers met een ruime startkwalificatie en HBO-ers - aansluiting met de arbeidsmarkt? Is de arbeidsmarkt in de regio in staat in de tweede helft van dit jaar plek te bieden aan deze groep?

Extra capaciteit Werkplein Maasland
Op meerdere vlakken moet zowel pro-actief (in overleg tredend met ondernemers en sectoren) als reactief (door versterking back-office bij een toenemend aantal inschrijvingen Werkplein) extra inspanning geleverd worden. Het begeleiden en bemiddelen van mensen die zich melden, zodat iedereen een goed (leer)traject kan volgen, blijft erg belangrijk.

Wethouder Ermers: ‘Er moet, over de muren van de diverse partijen heen, menskracht beschikbaar komen om nu al in te spelen op wat komen gaat. De gemeente Oss gaat na of er gebruik kan worden gemaakt van ‘Werkdeel’ van het Participatiefonds, om daarmee extra formatieplaatsen (fte) ter beschikking te kunnen stellen aan het Werkplein Maasland.’

Het UWV-Werkbedrijf stelt middelen beschikbaar om op het Werkplein Maasland 1,5 fte extra in te zetten. Ook voor de andere regionale Werkpleinen zijn hiertoe extra middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast bestaat er, indien nodig, de mogelijkheid om inzet (fte) te verkrijgen vanuit de plusvestiging in ’s Hertogenbosch.

Verder liggen er vanuit het Servicepunt Leren & Werken twee subsidieaanvragen gereed om aanspraak te maken op reguliere middelen van de provincie en het Rijk. Aanvragen die eveneens gericht zijn op uitbreiding van de capaciteit.

Aanleiding maatregelen
De mondiale kredietcrisis gaat doorwerken naar de Brabantse (en daarmee ook de Osse) economie & arbeidsmarkt. Het Osse college van B&W meent dat oplossingen voor de economische crisis vooral op internationale en nationale schaal gevonden moeten worden, in het samenspel tussen overheden en bedrijfsleven. Tóch denkt het college dat de gemeente Oss wel degelijk een bijdrage kan leveren aan de verlichting van de gevolgen van de economische crisis. Deze bijdrage behelst vooral acties op de korte termijn, maar passen prima binnen de ‘langere termijn doelstellingen’ voor een gezond economisch perspectief van de gemeente Oss (en haar omgeving).

U bent hier