h

Problemen rondom eigen bijdrage

19 februari 2009

Problemen rondom eigen bijdrage


Onlangs was er een bijeenkomst in “De Hulst”aan de Verdistraat in Oss, onderdeel van “Dichterbij”, over de onduidelijkheden rondom de eigen bijdrage regeling in de zorg. SP Tweede Kamerlid Renske Leijten was uitgenodigd om te luisteren naar de problemen die er zijn rondom de zorggelden.

Tijdens een druk bezette bijeenkomst gaven de ouders van mensen met een geestelijke beperking die zorg genieten aan, dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Men krijgt bv. in 2 maanden tijd 5 nieuwe beschikkingen over de hoogte van de zorgtoeslag. Vervolgens proberen mensen om in contact te komen met het CAK, maar daar zijn ellenlange wachttijden. Zelfs op aangetekende brieven wordt niet gereageerd.

Renske Leijten legde uit dat het CAK inmiddels een privaatrechtelijke organisatie is waardoor het moeilijk wordt om ze aan te spreken op het gedrag. Ook gaf zij aan dat de wet en regelgeving in de toekenning voor zorg steeds meer is gebaseerd op “geen dekking, geen strekking”. Men hanteert nog steeds het ‘productdenken’ waarbij ze vergeten dat aandacht een van de belangrijkste vormen van zorgverlenen is.

Zij adviseerde alle mensen met klachten om contact op te nemen met de Nationale ombudsman, zodat hij de klachten kan inventariseren om eventueel daar stappen in te nemen. De oproep van o.a. Renske om krachten te bundelen en je stem te laten horen over de slechte manier van omgaan om met zorggelden werd positief ontvangen.

Dichterbij en WWA de Boerderij (GGZ) zullen naar bewoners en ouders gezamenlijk een brief sturen waarop handtekeningen verzameld kunnen worden die t.z.t. aangeboden kunnen worden. Voor hen die ook meer willen weten of ook een handtekening willen zetten: Neem contact op met Marie Therese Janssen, via e-mail of bel naar SP 0412-632148

U bent hier