h

Waterschapsverkiezingen

1 november 2008

Waterschapsverkiezingen

Binnenkort krijgt iedereen een enveloppe op zijn deurmat met daarin de stembiljetten voor de verkiezingen voor het bestuur van het waterschap Aa en Maas. Voor veel mensen zal de eerste reactie zijn: wat moet ik daarmee? Toon Voets, al jarenlang bestuurslid van het waterschap legt uit waarom het invullen van het stembiljet wel belangrijk is.

Waterschappen zorgen voor veilige dijken, schoon water in de sloten en voor zuivering van ons afvalwater. Meestal gebeurt dat in stilte en merken de meeste mensen er niet veel van. En dat is maar goed ook, deze zaken moeten gewoon in orde zijn.

De waterschappen hebben daarvoor een aparte organisatie. Waterschap Aa en Maas heeft een kantoor in ’s Hertogenbosch en een districtskantoor in Lith. Om de goede besluiten te nemen heeft het waterschap ook een eigen bestuur en voor dat bestuur zijn binnenkort de verkiezingen. Het is nu voor de eerste keer dat er in heel Nederland tegelijk verkiezingen worden gehouden en het is ook voor de eerste keer dat er op lijsten kan worden gestemd. Nu doen ook voor het eerst politieke partijen mee. Maar waarom stemmen als alles in stilte gebeurd?

Toon Voets: “ Het maakt nogal wat uit wie er in het bestuur komen. Ikzelf zit al sinds 1990 in het bestuur en zit daar vooral om ook een beter milieubeleid voor elkaar te krijgen. En om onze belastingcenten ook beter te besteden voor alle inwoners. Waterschappen waren in het verleden en nu eigenlijk nog steeds vooral boerenorganisaties. Alles was er op gericht om het waterbeleid aan te passen aan de wensen van de boeren, maar dat had en heeft grote nadelen. Zo komen er nog steeds veel te veel verkeerde stoffen in onze sloten. Daardoor is ons slootwater niet voldoende schoon om er veilig in te kunnen zwemmen. Ook bedrijven lozen nog steeds verkeerde stoffen in de riolering. Tot nu toe worden beide partijen met zachte hand aangepakt. Tegelijk moeten wij als inwoners wel steeds meer betalen om de negatieve effecten aan te pakken. Ik wil juist ervoor zorgen dat de vervuiler gaat betalen. Vandaar dat het nogal uitmaakt wie er in het bestuur zit.”

“Bovendien moeten we ons voorbereiden op hoger water in de Maas. Daar is ruimte voor nodig, zowel langs de Maas als langs bijvoorbeeld de Hertogswetering. Die ruimte kunnen we ook gebruiken om er mooie natuur van te maken. Dan slaan we 2 vliegen in één klap, ruimte voor hoog water en een mooi landschap om in te wandelen en te recreëren. Dan worden de belastingcenten ook in het voordeel van de inwoners gebruikt.”

Toon is kandidaat nr.3 op de lijst van Water Natuurlijk. Water Natuurlijk wordt gesteund door natuur- en milieuorganisaties. Wij roepen onze aanhang op ook op Water Natuurlijk te stemmen en denk daarbij aan nr. 3: Toon Voets.

U bent hier