h

Donkere dagen voor personeel Organon

15 oktober 2008

Donkere dagen voor personeel Organon

Organon maakt roerige tijden door. Niet in de laatste plaats door de overname van het bedrijf door de Amerikaanse farmaceutische gigant Schering Plough. Begin 2007 werd alles nog in het werk gesteld om Organon af te splitsen van het toenmalige moederbedrijf Akzo-Nobel en als zelfstandig beursgenoteerd farmaceutisch bedrijf Organon Biosciences verder te gaan. Kort voor de beursgang werd Organon echter door Akzo Nobel verkocht aan Schering Plough.

Organon zoals het was

Directie en aandeelhouders van Akzo Nobel kozen voor een snelle winst in plaats van een toekomst voor Organon als zelfstandig bedrijf. Het werd al snel duidelijk dat Schering Plough niet de gedroomde partner is. De kosten van de overname en tegenvallende resultaten van het nieuwe moederbedrijf zijn een aanslag op de financiële positie van Schering Plough. Al snel blijkt dat Organon een deel van het gelag zal moeten betalen.

Vooral de vestiging in Oss krijgt het zwaar te verduren. Al in begin 2008 wordt bekend gemaakt dat er ongeveer honderd topfuncties verdwijnen bij de Osse vestiging, gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten. Uiteindelijk verdwenen bij deze eerste ronde ongeveer 200 arbeidsplaatsen, van hoog tot laag.

Dit blijkt slechts het begin van een hele reeks verslechteringen die bij het bedrijf worden doorgevoerd. In juni van dit jaar is het weer raak. Opnieuw worden ontslagen aangekondigd, nu voor ongeveer 150 werknemers. Afgelopen weken werd duidelijk dat lang niet voor iedereen vervangende functies kan worden gezorgd. Inmiddels zijn al aan verschillende werknemers daadwerkelijk ontslagen. Nog is het einde van de reorganisatie niet in zicht. Ook bij de onderzoeksafdeling van het bedrijf vervallen er weer arbeidsplaatsen en weer worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Osse vestiging van Organon serieus wordt gedecimeerd door het moederbedrijf Schering Plough. Anderhalf jaar na de overname lijken de werknemers van Organon Oss een hoge prijs te moeten betalen voor de lucratieve deal van Akzo Nobel.

De vraag dringt zich op wat er gegaan kan worden om het tij te keren voor de mensen van Organon. Natuurlijk heeft de overheid weinig of geen invloed op reorganisaties bij bedrijven. Onlangs werd een gezamenlijk initiatief bekend gemaakt van de gemeente Oss, de provincie Noord Brabant, Schering Plough, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij en de Vijf Sterren Regio. Deze organisaties willen voorkomen dat door het ontslag van een grote groep onderzoekers, er veel kennis voor de regio verloren gaat.

Een goed initiatief, maar bij Organon werken meer mensen waarvan de banen op het spel staan. De SP vindt dat al deze werknemers van Organon alle mogelijke steun verdienen van de inwoners en het gemeentebestuur van Oss. De SP heeft inmiddels een uitnodiging gestuurd aan de ondernemingsraad van Organon om de ontstane situatie te bespreken

U bent hier