h

Taaltimmerwerkplaats

3 september 2008

Taaltimmerwerkplaats

SP wethouder Chris Ermers opende onlangs, samen met zes jonge leerlingen, de eerste van drie schakelklassen in Oss. Hij deed dit in openbare basisschool De Bolster aan de Staringstraat.

in de taaltimmerwerkplaats

De schakelklas is een preventieve aanpak. Kinderen uit groep 1 en 2 krijgen hier een jaar lang intensief taalonderwijs. Hiermee wordt voorkomen dat hun taalvaardigheid afneemt. De jeugd leest minder kranten en boeken, terwijl tv en computer de taalontwikkeling onvoldoende stimuleert. Een gevolg hiervan is dat een groep kinderen van huis uit weinig tot geen taalbagage meekrijgt om goed mee te kunnen in het onderwijs. Wethouder Chris Ermers spreekt van een ’taaltimmerwerkplaats’, in plaats van schakelklas. ”Er wordt hier van alles gedaan: gelezen, gespeeld, er worden dingen gemaakt. En als je de taal goed kent, dan gaat alles veel beter en is de schooltijd voor de kinderen ook veel fijner.”

Papieren deur

Na de woorden van de wethouder is het de beurt aan de kinderen. Met z’n zessen stormen ze door een papieren deur naar hun klas. Eenmaal binnen zoeken ze een plaatsje en gaan direct spelen met het materiaal dat er al klaar ligt. ”Ze komen twee ochtenden per week in deze klas en het eerste half uur blijft ook een ouder hier”, legt docent Kitty Beets uit. ”Al het materiaal is op verrijking van de woordenschat gericht. Dat gaat via spelletjes, maar ook via boekjes die ze met poppetjes naspelen en navertellen.”

Bron:regio oss

U bent hier