h

Osse Canon

5 juni 2008

Osse Canon

In het stadsarchief in de binnenstad van Oss vond de presentatie van de (voorlopige) Osse canon plaats. Een canon laat de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis zien die iedereen zou moeten kennen. In oktober 2006 heeft SP raadslid Lilian Marijnissen voorgesteld om, in navolging van de landelijke en de Brabantse canon, ook een Osse canon te maken. De belangrijkste historische momenten van Oss op een rijtje.

Canon

Vervolgens heeft de SP-fractie in november van 2006 tijdens de Programmabegroting voorgesteld geld vrij te maken om de Osse canon te realiseren. Andere raadsleden bleken ook enthousiast en zo kon er een start gemaakt worden. Henk Buijks (historicus), Rop van de Burgt (docent geschiedenis), Agnes Lewe (stadsarchief) en Tiny Romme (historicus) gingen ermee aan de slag en daardoor kon vandaag de Osse canon, bestaande uit 50 onderwerpen, gepresenteerd worden. Het betreft echter een voorlopige canon, iedereen krijgt een maand de tijd om erop te reageren! Er is zelfs een mooie website, www.ossecanon.nl voor ontworpen, zodat iedereen zijn of haar mening mag geven over de canon.

SP-wethouder Chris Ermers presenteert de voorlopige canon
SP-wethouder Ermers presenteert de voorlopige canon

Volgende maand zal de redactiecommissie dan de definitieve canon vaststellen. Deze Osse canon zal vervolgens ook naar alle scholen in Oss gaan, zodat alle kinderen kunnen leren over hun eigen (lokale) geschiedenis. Hartstikke leuk!

U bent hier