h

Lith bij Oss?

24 juni 2008

Lith bij Oss?

Paul Peters
In een extra commissievergadering werd vorige week gesproken over het eventueel samengaan van de gemeenten Lith en Oss. De SP heeft daarover een genuanceerd stanpunt. Lees hier de bijdrage van de SP in de discussie, zoals deze is uitgesproken door fractievoorzitter Paul Peters.

"Voorzitter, laat ik beginnen met een gepasseerd station maar ik wil het toch even kwijt. De SP vindt het jammer dat het Lith niet gelukt is om als zelfstandige gemeente door te gaan. Een goed gemeentebestuur, dicht bij de bevolking, verdient de voorkeur. Wij respecteren vanzelfsprekend de beslissing van de raad van Lith om te kiezen voor opheffing. Wij hebben ook goed notie genomen van het onderzoek dat is gehouden onder de bevolking van Lith, waarin zij in grote meerderheid (83%) uitspreken dat zij in geval van opheffing van hun gemeente het liefst naar Oss willen.

Voor Oss is er geen noodzaak voor opnieuw een herindeling. In korte tijd heeft Oss er twee achter de rug en zoiets als ruimtegebrek is in Oss niet aan de orde. Nu zou je dus kunnen zeggen “laat deze beker aan ons voorbijgaan” en Lith moet maar zien hoe ze het oplossen. Maar zo ga je natuurlijk niet met je buren om.

De SP wil wel duidelijk stellen dat wij vanavond, en ook niet tijdens de raadsvergadering, niet definitief ja of nee zeggen tegen een herindeling met Lith. Wat de SP betreft mogen de onderzoeken en onderhandelingen van start, en dit moet natuurlijk in een sfeer gebeuren om er samen op een goede manier uit te komen, maar ook op een serieuze en zakelijke manier.

Voor de SP is het belangrijk dat alle consequenties van een eventueel samengaan van Oss en Lith in beeld worden gebracht alvorens zowel wij als Lith een definitief besluit kunnen nemen. Dat is uiteindelijk in belang van alle inwoners van de eventuele nieuwe gemeente.

Natuurlijk is dat voor een belangrijk deel een financieel verhaal. Wat zijn de gevolgen voor de gemeentelijke lasten van de mensen in zowel Lith als Oss? Wat zijn de gevolgen voor bv subsidies van onze verenigingen en de verenigingen in Lith? En alle deuren van de kasten zullen open moeten om te kijken of er geen lijken inzitten.

Een tweede punt wat de SP belangrijk vindt, is de balans tussen de stad en de kernen. Als de herindeling doorgaat heeft Oss bijna 25 kernen en wordt het de grootste gemeente qua oppervlakte van Brabant. Die kernen zullen, terecht, allemaal hun aandacht vragen maar de balans mag hier niet daar doorslaan. Het is van groot belang dat de stad Oss zijn centrumfunctie kan waarmaken en kan blijven waarmaken, maar ook bestuurlijk moet het te behappen blijven. De SP is van mening dat ook dit aspect, voor het definitieve besluit, goed in beeld gebracht moet worden. Er zijn niet veel vergelijkbare situaties in Nederland van een centrumgemeente en 25 kernen, maar ik ben wel heel benieuwd hoe dat gaat in min of meer vergelijkbare situaties.

Tot slot voorzitter; herindelingen zijn behoorlijk ingrijpend, en wat de SP betreft is de mening van de bevolking daarin heel belangrijk. Wij willen u dan ook voorstellen dat, zodra er een onderhandelingsresultaat is en nog voordat raden zich daarover uitspreken, de bevolking van zowel Lith als Oss daarover actief wordt geïnformeerd. Wat ons betreft gaat dat veel verder dan het ergens ter inzage leggen van stapel papier. Dus actief de boer op. Daarna zou een serieuze meningspeiling gedaan moeten worden onder de inwoners van Lith en die van Oss. Dit zal uiteindelijk het draagvlak alleen maar vergroten, ervan uitgaande dat het resultaat van de onderhandelingen is dat het goed is voor zowel de mensen in Lith als in de huidige gemeente Oss.

Mijn moeder zij vroeger altijd : leven als vrienden maar rekenen als vijanden, dan blijf je het langst vrienden. Dit moeten wij met onze vrienden, want dat zijn het natuurlijk in Lith, ook maar doen lijkt mij zo."

U bent hier