h

Lith bij Oss?

8 maart 2008

Lith bij Oss?

Wapen Lith
Oss, 7 maart 2008 - Gisteravond heeft de gemeenteraad van Lith besloten om de gemeente Lith op te heffen. Dit kwam niet geheel onverwachts want al lange tijd wordt er in Lith over de toekomst gesproken. Uit een onderzoek onder de bevolking bleek dat ongeveer de helft van de mensen in Lith voor opheffing is. Het is jammer dat er opnieuw een kleinere gemeente is die het hoofd niet boven water kan houden. Voor de SP is kleinschaligheid en de menselijke maat altijd belangrijk geweest, evenals een gekozen bestuur wat dicht bij de mensen staat. Groter is lang niet altijd beter of het nu gaat over scholen of gemeenten.

Kiezen

Omdat Oss, als een van de buurgemeenten van Lith, in beeld is voor samengaan heeft de SP, na de Lithse raadsvergadering van gisteravond, behoefte aan een reactie. Tot nu toe hebben wij ons terughoudend opgesteld omdat Lith eerst zelf een beslissing moest nemen. Het besluit van de Lithse raad respecteren wij natuurlijk maar in onze ogen is het een half besluit. De raad koos voor opheffing van de gemeente maar maakte geen keuze over hoe nu verder. De bevolking van Lith heeft duidelijk aangegeven dat zij, na eventuele opheffing, het liefste met Oss samen zouden gaan. De Lithse politiek moet in onze ogen nu ook een keuze maken voor bv Den Bosch, Maasdonk of Oss. Dit komt de duidelijkheid ten goede.

Geen automatisme

Mocht ook de politiek in Lith kiezen voor een toekomst met Oss is het voor de SP echter geen automatisme dat dat dan ook zondermeer gaat gebeuren. Vanzelfsprekend moet je als goede buur met Lith gaan praten als zij een beroep doen op onze solidariteit. De SP gunt de inwoners van Lith tenslotte het beste. Als het tot een samenvoeging mocht komen moet dat natuurlijk positief zijn voor de inwoners van Lith maar het mag niet ten koste gaan van de huidige inwoners van Oss. Het moet tot wederzijds voordeel zijn. Dat heeft voor een deel natuurlijk met geld te maken. Maar het is meer dan alleen een geldkwestie. Oss zou qua oppervlakte in een keer ongeveer 30% groter worden en er 7 kernen bij krijgen en 6700 mensen. Los van het financiële verhaal kun je je nog de vraag stellen of het wel wenselijk is om een gemeente te hebben met een centrumplaats en daarnaast in totaal 23 kernen die, terecht, allemaal aandacht vragen. Dit zou een vrij unieke situatie in Nederland zijn en de SP is benieuwd of deze verhouding wel kan werken. Is het niet zo dat de balans uit evenwicht raakt?

Meningen horen

Oss heeft zich in honderden jaren ontwikkeld tot een stad en in een paar jaar tijd al 2 herindelingen achter de rug. Eerst de, gedwongen, herindelingen met Berghem en Megen en nog maar een paar jaar geleden de samenvoeging met Ravenstein die op verzoek van Ravenstein tot stand kwam. Daardoor werd Oss van korte tijd van een industriestadstad tot een stad met 16 kernen en een groot buitengebied. Een dergelijk nieuwe situatie vraagt, zowel voor Oss als de kernen die erbij kwamen, tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Gelukkig zijn we op de goede weg maar de toevoeging van opnieuw 7 kernen en een groot buitengebied mag dat niet verstoren. De SP is van mening dat in dergelijke ingrijpende zaken voor een gemeente de mening van de inwoners erg belangrijk is. In dit geval de inwoners van Lith maar zeker ook die van Oss.

U bent hier