h

Twijfels bij de Heus

19 februari 2008

Twijfels bij de Heus

Zo'n 70 aanwezigen hadden donderdag 14 februari in Vidi Reo stevige kritiek op de wijze waarop de provincie met veevoederbedrijf De Heus in Ravenstein omgaat. 'De provincie doet net alsof De Heus gewoon tussen de weilanden staat, terwijl geen rekening wordt gehouden met de mensen die hier wonen' werd er gezegd. Ook SP-wethouder Iding vond het onbegrijpelijk dat de provincie tot nu toe geen enkele moeite heeft gedaan om de omwonenden tegemoet te komen door gebruik te maken van de beleidsruimte die ze heeft om van de regeltjes af te wijken.

Op de vraag van bewoners waarom de provincie niet handhavend optreedt tegen de transportbewegingen in het weekend kwam een vaag antwoord van de verantwoordelijk ambtenaar. Uiteindelijk moest hij door provinciebestuurder Hoes in bescherming worden genomen tegen scherpe vragen van omwonenden. 'Wij komen er op terug' en 'het komt in het verslag' waren veelgehoorde antwoorden. De aanwezigen kregen steeds meer het gevoel dat er een behoorlijk verschil is tussen wat de huidige vergunning toestaat aan transportbewegingen en wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. Het kan geen kwaad wanneer omwonenden in het weekend het notitieblokje bij de hand houden en af en toe een mailtje naar de provincie sturen.

Wat de geuroverlast betreft lijken de kritische vragen van de SP in Provinciale Staten succes te hebben gehad. De provincie heeft het idee losgelaten om de vergunning te baseren op verouderde rekenregels en gaat met een heel nieuw rekenprogramma aan de slag. 'Nog vóór het officieel is gepubliceerd gaan wij het al gebruiken' aldus een opgewekte heer Hoes. Dat is goed niews voor de omwonenden. Nu maar hopen dat de gewekte verwachtingen waargemaakt worden. Zodat de stankcircel over Ravenstein snel gaat verdwijnen. En er ook weer gebouwd kan gaan worden.

U bent hier