h

’Dat je kaal bent, accepteer ik’

22 februari 2008

’Dat je kaal bent, accepteer ik’

Onderstaande tekst stond in de Regio Oss. We wilden u die niet onthouden:

Vlinders in je buik, samen slapen in één bed, vriendje en vriendinnetje zijn: ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen niet zonder liefde. Dat blijkt uit de liefdesgedichten van 22 cliënten van Dichterbij, die deze maand te zien zijn als de expositie ’Valentijn’ in de Groene Engel. Politicus Jan Marijnissen verrichtte donderdag, Valentijnsdag, de officiële opening.

Jan Marijnissen

Nadine uit woongroep de Eenhoorn uit Schaijk is stapelgek. Op Jan Marijnissen. Een gedicht aan hem wijden was voor haar dan ook een makkie. Over wát ze nou precies zo leuk aan hem vindt: ”Je bent best wel een goeie politicus, want je hebt best wel een vlotte babbel, net als ik.” De liefde voor de SP’er gaat voor Nadine véél verder dan het uiterlijk: ”Het geeft niks dat je kaal bent, dat accepteer ik.”

Haar grootste wens, Marijnissen in het echt ontmoeten, komt uit. De politicus wil graag met haar buurten over zinloos geweld en politiek. ”Hang je het gedicht en mijn foto wel op je kantoor op?” vraagt Nadine argwanend. ”Weet je wat: jij komt hem zelf bij mij op mijn kantoor ophangen”, antwoordt Marijnissen. ” En dan neem je gewoon al je vrienden uit jouw woongroep mee.”

Tot slot verricht Marijnissen de openingshandeling: met hulp van Saskia en Jan pakt hij een groot hart uit, met daarop alle gedichten van de expositie. Kartrekker van de gedichtenfoto-expositie van de cliënten van Dichterbij is Els Bloemen, die volgens Dichterbij-directeur Helen Flören vaak de goede woorden wist te vinden om de gevoelens van de deelnemers onder woorden te brengen.

Tweeëntwintig van die gedichten, voorzien van een fraai portret van hun ’verzinner’ gemaakt door Henny Fransen, sieren nog tot en met zaterdag 1 maart de wanden van het café van de Groene Engel.(tekst Regio Oss)

Jan was gevraagd de tentoonstelling te openen. Als verrassing kreeg hij een gedicht van Nadine. Ze komt snel een keer samen met haar huisgenoten naar Den Haag om haar gedicht op te hangen op Jan’s werkkamer. Lees hier gedicht:

favoriet

ik vind dat mijn favoriet jan marijnissen
het best heel goed doet in de politiek
hij heeft best een goede babbel
net als ik

ik vind hem een aantrekkelijke man
zijn uiterlijk vind ik ook best aardig
het geeft niet dat hij kaal is
dat accepteer ik gewoon

ik vind hem ook een beetje een zakelijke man
hij zit niet voor niets in de politiek
hij doet zijn werk in de tweede kamer
en bij televisieoptredens gewoon heel erg goed

ik zou hem wel eens echt willen ontmoeten
dat zou ik willen vragen
wat hij tegen zinloos geweld kan doen
en wat zijn plannen zijn in de politiek

ik zou met hem willen babbelen
ik zou hem willen vragen wat zijn echt leven is
en ik zou hem willen zeggen dat ik van harte gun
dat zijn partij nog veel meer zetels wint

nadine van lent

U bent hier