h

SP pleit voor meer huisbezoek

23 januari 2008

SP pleit voor meer huisbezoek

Zicht op betere afhandeling herindicaties voor hulp in het huishouden.

Zorg

SP-commissielid Tiny Manders sprak gisteren zijn zorg uit over de gevolgen van de verplichte herindicaties voor hulp bij het huishouden. Voor de mensen met een persoonsgebonden budget laten de nieuwe indicaties flinke verschuivingen zien. Die hebben voor het budget dat wordt toegekend overigens geen gevolgen. Voor de grote groep van mensen die hun hulp in natura geleverd krijgen, zullen die gevolgen er wel degelijk zijn, meende Tiny Manders. Hij vroeg wethouder Chris Ermers om te komen met een voorstel om dat te voorkomen en pleitte daarbij voor veel meer huisbezoek bij de indicatiestelling. (toewijzing)

Zorg

Tiny MandersHet pleidooi van Tiny Manders werd door bijna alle andere fracties onderschreven. De wethouder gaf ook te kennen zich zorgen te maken. Hoewel alles zo zorgvuldig mogelijk gebeurt en zorgaanbieders voor hun diensten een goede prijs krijgen, zijn er in de uitvoering toch problemen. Mensen krijgen toch andere of minder hulp dan ze verwachten en de zorgaanbieders hebben erg veel moeite om met name hulp op het lagere niveau te leveren. "Ik heb die zorgen in de voorbije weken ook al uitvoerig met het Cliëntenplatform besproken." aldus Chris Ermers.

Voorstel

De wethouder had met zijn medewerkers inmiddels ook over een andere aanpak nagedacht. Zijn gedachten gaan daarbij naar een andere vorm van de herindicaties. Daarbij houden de mensen voor de rest van de looptijd het al toegekende niveau van hulp. Gewijzigde leefomstandigheden als bijvoorbeeld een verhuizing kunnen dan wel een verandering in uren hulp betekenen. Vervolgens wordt bij het aflopen van de bestaande indicatie, vaak pas in 2009 of 2010, een op huisbezoek gebaseerde onderbouwde nieuwe indicatie afgegeven. Voor zorgaanbieders geeft dat ook lucht om hun personeelbezetting goed te organiseren.

De commissie bleek unaniem positief over een dergelijke aanpak. Wethouder Chris Ermers gaf aan blij te zijn met deze steun en zegde toe snel een uitgewerkt voorstel inclusief financiële onderbouwing aan het college voor te leggen.

SP lid Tiny Manders was blij met deze toezeggingen. De thuiszorg mag, ondanks de door het Rijk ingevoerde WMO, in Oss niet verschralen.

U bent hier