h

Van Bommel en Naftaniel in Oss

28 november 2007

Van Bommel en Naftaniel in Oss

Harry van Bommel
Afgelopen maandag waren in de Osse Synagoge Ronnie Naftaniel (sinds 1980 directeur van het CIDI ) en SP 2de Kamerlid Harry van Bommel uitgenodigd door het Genootschap Nederland-Israël,om hun licht te laten schijnen op de problemen in de regio midden-oosten, in het bijzonder op het Israelisch Palestijns conflict.

Bijzonder was dat deze beschouwing aan de vooravond van de midden-oosten conferentie in Annapolis plaatsvond.

Aangezien de heer Naftaniel zijn eigen trein- routeplan niet helemaal juist had geïnterpreteerd en daardoor aanvankelijk in Geldermalsen terecht kwam, had Harry van Bommel uitgebreid tijd om zijn zienswijze uit te leggen. En dat deed hij boeiend en met veel verstand van zaken. Dat de heer Naftaniel daarna zijn verhaal deed zonder dat van Harry gehoord te hebben had het grappige effect dat het bijna leek alsof hij Harry’s tekst gebruikte. De heren waren het over veel dingen dan ook eens. Het belangrijkste is dat de conferentie nauwelijks meteen zichtbaar resultaat kan gaan opleveren. Maar toch erg bijzonder en hoopgevend is omdat voor het eerst ook de Arabische landen, waaronder Syrië, aanschuiven.

Het grote verschilpunt tussen de heren bleek te liggen bij het al daar niet actief druk uitoefenen op Israel, waar de SP een voorstander van is. En het al daar niet praten met Hamas. Zonder die partij erbij te betrekken kan een oplossing niet gevonden worden en zou het conflict nog verder kunnen escaleren was Harry van Bommel’s stellige overtuiging.

Als de gematigde krachten aan beide kanten hun eigen geleding kunnen overtuigen van een win-win situatie bij de oplossing van het conflict gloort er wellicht toch weer hoop op vrede in de donkeren dagen voor kerst.

Het was een interessante discussie die gevolgd en meegevoerd werd door een geïnteresseerd publiek.

U bent hier