h

Gratis openbaar vervoer in Oss

21 oktober 2007

Gratis openbaar vervoer in Oss

Als het aan Provinciale Staten ligt kan Oss anderhalf jaar meedoen met een proef voor gratis openbaar vervoer voor 65 plussers en kinderen onder de 12.

SP wethouder Jules Iding heeft zich namens het college van B. en W. al eerder bij de provincie gemeld om zo’n proef op te zetten, maar het verzoek is overruled door een initiatief van Provinciale Staten om op grotere schaal te experimenteren met gratis en goedkoop openbaar vervoer. Oss heeft zich ook daar voor aangemeld en naar het nu lijkt met succes. Maar dat succes is wel afgedwongen.

`

Het Osse voorstel voldoet aan de criteria die door de provincie zijn gesteld, maar het moest in concurrentie met voorstellen van andere gemeenten. De voorstellen zijn beoordeeld op basis van vijf verschillende scenario’s. In drie van de vijf scenario’s scoort Oss goed. De keuze van het dagelijks bestuur van de provincie (Gedeputeerde Staten) is uiteindelijk gevallen op het scenario ‘omvang van de reizigersgroei’. Een grote stad, Tilburg in dit geval, is dan meteen in het voordeel ten opzichte van het kleinere Oss.

Maar Oss heeft het er niet bij laten zitten. In een brief aan Provinciale Staten hebben BenW van Oss voorgerekend dat er voor € 8.000 extra ook een proef met gratis openbaar vervoer in Oss kan worden uitgevoerd. De totale kosten voor de gratis proeven bedragen ruim tien miljoen euro. De kosten van de proef in Oss bedragen dus maar 0,1. procent van de totale kosten. Bijkomend voordeel is dat er nu ook buiten de steden van Brabantstad, in Noordoost Brabant geëxperimenteerd wordt. Deze argumenten hebben in het oordeel van Provinciale Staten de doorslag gegeven om ook Oss mee te laten doen met de proeven voor gratis openbaar vervoer.

Wanneer de proef start is nog niet duidelijk. De SP hoopt dat Osse ouderen en kinderen stevig gebruikt maken van de mogelijkheid om gratis te rijden. Krijgen we eindelijk volle bussen in het stadsbeeld.

U bent hier