h

De Heus in de tang

16 september 2007

De Heus in de tang

De Heus

In de gemeenteraad lijken de partijen te strijden om het kampioenschap wie de meest krasse taal uitslaat over De Heus in Ravenstein. Gek eigenlijk want er is grote eensgezindheid dat het bedrijf in deze tijd niet meer thuishoort in het historische stadje. Maar ook iedereen beseft dat het bedrijf niet van vandaag op morgen verplaatst kan worden.

Op dit moment produceert De Heus aanzienlijk meer dan op grond van de lopende milieuvergunning is toegestaan. De provincie is door de Raad van State op de vingers getikt voor een ondeugdelijk besluit om op verzoek van de bewoners niet tot handhaving van de huidige milieuvergunning over te gaan. Daarnaast maken de bewoners bezwaar tegen de nieuwe milieuvergunning, omdat de milieunormen te soepel zijn en niet de best toepasbare technieken worden gebruikt. De SP staat achter het protest van de bewoners.

Een van de heetste hangijzers is de geuroverlast. Die geuroverlast moet worden aangepakt omdat de leefbaarheid ernstig in het geding is en omdat de woningbouw in het stadje door de geuroverlast op slot zit. Beide problemen kunnen worden opgelost door het plaatsen van een schoorsteen. In principe wil de gemeente daaraan mee werken, mits de strengste milieunormen worden toegepast. Dan is een schoorsteen van 55 meter nodig. De gemeente is daarvoor de procedure gestart, maar heeft deze tijdelijk stopgezet totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan over de te hanteren milieunormen.

Voor het bouwen van een schoorsteen is ook een zogenaamd voorbereidingsbesluit nodig. Dat is een wettelijke verplichting wil de gemeente een vergunning kunnen verlenen voor de plaatsing van een schoorsteen. Om straks geen tijd te verliezen bij de woningbouwplannen heeft het college van BenW voorgesteld dat besluit alvast te nemen. Dat is een formaliteit zonder verdere consequenties. Met name de oppositiepartijen in de gemeenteraad willen nu doen geloven dat BenW daarmee fungeren als loopjongen van De Heus. Niets is minder waar. Het gaat uitsluitend om straks zo spoedig mogelijk te kunnen starten met de woningbouw.

U bent hier