h

Zelfportret SP raadslid: Jan van der Doelen

16 augustus 2007

Zelfportret SP raadslid: Jan van der Doelen

Jan van der Doelen
De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en neemt alle belangrijke beslissingen, onder andere op het gebied van beleid en financiën. In de Osse raad zijn 7 politieke partijen vertegenwoordigd. De komende weken stellen alle SP raadsleden zichzelf voor. Wie zijn ze, wat beweegt ze en waar liggen ze ’s nachts van wakker?

De mens achter het raadslid.

Jan van der Doelen (Nuland, 1948) fractielid SP

Waarom bent u de politiek in gegaan?
Ik ben niet echt bewust ‘in de politiek gegaan’. Het ging vanzelf. Als kind kon ik al niet tegen onrechtvaardigheid, hypocrisie, onderdrukking en
discriminatie. Zo ben ik via acties voor de derde wereld bewust geworden dat de wereld veranderd door de macht in ons eigen rijke westen aan te pakken. Dat kun je allemaal lezen in het boek ‘Het geheim van Oss’ van Kees Slager. In 1972 heb ik dan ook de SP mede opgericht.

Wie zijn uw (politieke) helden?
Aan heldenverering doe ik niet. Politieke helden zijn voor mij alle mensen die vanuit hun mogelijkheden vechten tegen onrecht en onderdrukking, voor een betere maatschappij en wereld. Een wereld waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan, in plaats van de hebzucht en graaicultuur van aandeelhouders en topbestuurders zoals we die nu meemaken.

Waar droomt u van?
Ik droom wel eens dat ik coach ben van een kampioensteam in de eredivisie!

Waar ligt u ’s nacht van wakker?
Ik slaap meestal wel goed, maar er zijn ook wel nachten dat ik niet kan slapen omdat ik lig te denken over hoe we mensen kunnen helpen en hoe we de wereld beter kunnen maken; ook in Oss.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Je moet tevreden zij met de talenten die je hebt meegekregen en ze optimaal benutten.

Waar wordt u gelukkig van?
Ik word gelukkig als ik andere mensen gelukkig of blij heb kunnen maken door ze te helpen, door een goede verkiezingsuitslag of een geslaagde actie.

Aan wie of wat ergert u zich?
Ik erger me groen en geel aan mensen die zich verschuilen achter een god of een dogma, om in naam daarvan anderen hun wil op te leggen, misdaden te plegen, medemensen een eigen mening te ontzeggen of daar zelfs maar een beetje respect voor te tonen. Die mensen vind je onder politici, pastoors, dominees, imams en zo.

Mooiste moment in uw leven?
Ik heb al veel mooie momenten meegemaakt in mijn leven: de geboorte van mijn kinderen, kampioenschappen met voetbal, overwinningen met verkiezingen. Maar het mooiste moet nog komen…..

Meest onderschatte politicus?
Meest onderschatte politica vind ik persoonlijk Rita Verdonk, zij heeft de weg bereid voor Geert Wilders en als de VVD niet oppast blaast ze het hele liberale gedachtegoed van de kaart en de VVD op.

Meest overschatte politicus?
Meest overschatte politicus George Bush: een president die leunt op zakenvriendjes en louche adviseurs, zich beroept op zijn god en weinig eigen mening heeft.

Van wie heeft u het meest geleerd?
Het meest heb ik geleerd van eigen fouten en ervaringen, vooral in de beginjaren van de SP.

Wat zijn uw ambities?
Mijn ambities zijn niet persoonlijk: de SP in de regering. En dat de jongeren in de SP onze idealen vasthouden .

Hoe ziet u Oss aan het eind van deze raadsperiode (=2010)?

Oss is van een groot dorp een stad aan het worden. 2010 Komt dichtbij en Oss mag best wat van zijn bescheidenheid kwijtraken. Ik hoop dat Oss het eens wordt over de S30 en dus beter bereikbaar wordt, dat er een spoorlijn bijkomt, dat alle sportparken up-to-date worden met onder andere kunstgrasvelden. Tegen die tijd is men het ondertussen ook wel eens over de bosomvorming. En er is dan meer werk en minder armoe.

U bent hier