h

Zelfportret SP raadslid: Albert Arends

10 augustus 2007

Zelfportret SP raadslid: Albert Arends

Albert Arends
De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en neemt alle belangrijke beslissingen, onder andere op het gebied van beleid en financiën. In de Osse raad zijn 7 politieke partijen vertegenwoordigd. De komende weken stellen alle SP raadsleden zichzelf voor. Wie zijn ze, wat beweegt ze en waar liggen ze ’s nachts van wakker?

De mens achter het raadslid.

Albert Arends (Didam, 1955) fractielid SP

Waarom bent je in de politiek in gegaan?
Ik kon me nog de heftige discussies herinneren die ik met mijn vader had tijdens het programma van de heer mr. G.B.J. Hilterman op de radio. Toen heb ik volgens mij ooit gezegd: ‘Als ik ooit de kans krijg om deze kolder te bestrijden, zal ik het niet nalaten.’ Vervolgens ben ik via via bij de SP terecht gekomen.

Wie zijn je (politieke) helden?
Ik heb veel waardering voor mijn opa die tijdens W.O. II onderduikers op alle mogelijke manieren hielp. Als molenbezitter en dus molenaar maalde hij veel meel en bracht dat naar verschillende adressen waar onderduikers zaten. Hij steunde het verzet op alle mogelijke manieren; met gevaar voor eigen leven.

Waar droomt je van?
Gelukkig droom ik niet zo veel tijdens het slapen, als je dat bedoelt. Waar ik van droom is nog steeds een ideale maatschappij waarin plaats is voor iedereen en waarin men elkaar waardeert zoals men is. Maar die droom komt voorlopig nog niet uit….

Waar ligt je ’s nacht van wakker?
Als ik al wakker lig en dan af en toe op de wekker kijk, dan denk ik: ‘Het is nog geen tijd.’ Jammer, want er is nog veel werk te verzetten om mijn droom te verwezenlijken.

Als je iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Volgens mij kan iemand anders beter deze vraag voor mij beantwoorden. Ik ben tevreden met mijzelf.

Waar wordt je gelukkig van?
‘Gelukkig’ vind ik erg zwaar aangezet. Ik ben blij als er mensen naar me toekomen met problemen in hun wijk of straat en die we dan samen kunnen oplossen!

Aan wie of wat ergert u zich?
Waar ik me vooral aan erger, is het altijd maar te laat komen of te laat beginnen bij vergaderingen. Tijd is tijd. En ik erger me ook aan de lange vergaderingen van de Osse gemeenteraad.

Mooiste moment in je leven?
Als je de antwoorden zo leest, dan begrijp je dat het mooiste moment nog moet komen, al komen we er steeds dichterbij. Een kabinet met SP zou ook mooi zijn, maar dan natuurlijk onder bepaalde voorwaarden en niet zo maar aanschuiven.

Meest onderschatte politicus?
Partijgenoot en ex-wethouder Henk van Gerven. Wat hij met zijn ambtenaren bereikt heeft; klasse!

Meest overschatte politicus?
Zonder twijfel Pim Fortuyn. Jammer dat het nooit tot politieke discussies is gekomen. Er wordt nu een mythe in stand gehouden en ik ben er van overtuigd dat zijn beleid niet datgene is waar ik ’s nachts van droom. Wel waar ik wakker van lig!

Van wie hebt je het meest geleerd?
Ik ben gelukkig nog lang niet uitgeleerd, maar als ik iemand moet nomen, dan zijn dat personen als Marcus Bakker en Fré Meis (kopstukken uit de toenmalige CPN-partij). Mensen die echt wisten hoe het er op de werkvloer uitzag. Als zij het woord voerden in de Tweede Kamer, dan was het muisstil. Niet omdat men in slaap viel zoals je tegenwoordig wel eens ziet, maar omdat men aandachtig luisterde!

Wat zijn je ambities?
Wat een cliché vraag. Ik heb geen ambities. Dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ik zou het al mooi vinden wanneer men, in bijvoorbeeld 2020, foto’s bekijkt van de Osse gemeenteraad en dat men zegt: ‘Kijk, dat is Albert Arends.’ Dan heb ik het nog niet zo slecht gedaan!

Hoe zie je Oss aan het einde van deze raadsperiode (=2010)?

Om met een cliché te eindigen: Oss is dan een centrumgemeente met veel groen waarin het goed wonen is, goede voorzieningen aanwezig zijn en een goed monumenten beleid zodat de sloop van ‘oud Oss’ verleden tijd is. Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat we het oudste gebouw van Oss –in de Peperstraat- hebben kunnen behouden.

U bent hier