h

Woonlasten in Oss onder het landelijke gemiddelde

16 augustus 2007

Woonlasten in Oss onder het landelijke gemiddelde

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen brengt jaarlijks de woonlasten van gemeenten in kaart. Dit jaar laat zien dat de woonlasten in Oss, net als vorig jaar, onder het landelijke gemiddelde liggen. Nu is dat € 38, vorig jaar was dat € 39. De totale woonlasten in Oss voor een huishouden bedragen € 575. De landelijke cijfers komen gemiddeld op € 613 uit. Daarmee staat Oss op de 139e plaats.

Het COELO gaat voor elke gemeente na welk bedrag een huishouden gemiddeld aan OZB, afvalstoffenheffing en rioolrechten betaalt. De afgelopen jaren is Oss flink gestegen op deze ranglijst, namelijk van plaats 159 in 2002 naar plaats 99 vorig jaar. Het betekent dat de lastendruk in Oss ten opzichte van andere gemeenten laag is.

Dit jaar is sprake van een lichte daling op de lijst, naar plaats 139. De daling is echter goed te verklaren. Dit jaar zijn namelijk 43 extra (deel)gemeenten aan de lijst toegevoegd. Gemeentelijke stadsdelen die verschillende tarieven hanteren worden voortaan apart opgenomen. Daarnaast zijn delen van gemeenten afzonderlijk opgenomen als na een herindeling voor deelgebieden nog verschillende tarieven van toepassing zijn. De meeste van deze gemeenten stonden vorig jaar al boven Oss. Dat geldt nu ook voor de afzonderlijke (deel)gemeenten, bijvoorbeeld voor de stadsdelen van Amsterdam.

U bent hier