h

Bushalte recht voor de deur van de Sterrebosflat!!

7 maart 2007

Bushalte recht voor de deur van de Sterrebosflat!!

Het is gelukt! Over twee weken kunnen de 250 bewoners van de Sterrebosflat recht voor hun deur op de bus stappen. Dit is het fantastische resultaat van de actie die de ouderen op dinsdagmiddag 6 maart samen met de SP voerden op het Provinciehuis in Den Bosch.

Om 13.00 uur stopt de bus van Maaskantreizen voor de Sterrenbosflat. Een veertigtal demonstranten, allemaal bewoners van de Sterrebosflat, stappen in. Ze zijn woedend! Sinds een paar maanden kunnen ze namelijk niet meer zo gemakkelijk met de bus mee. De bushalte is namelijk 300 meter verderop. Levensgevaarlijke toeren moeten de ouderen uithalen om daar met hun rollator en loopstokken te komen. Ze vinden het terecht een schande dat de Provincie hier niets aan doet.

busstop

Tijd voor actie!
“Vijf jaar lang hebben de bewoners voor hun flat op de bus kunnen stappen”, vertelt Anne Reijs, actievoerder namens de SP afdeling Oss. “Dit was een service van Area, een dochteronderneming van Maaskant reizen. Maar sinds Arriva het met ingang van januari heeft overgenomen kan dat volgens gedeputeerde Janse de Jonge niet meer. Samen met Arriva is hij degene die de regels heeft opgesteld en deze maken een ‘servicestop’ bij de Sterrebosflat onmogelijk. Als de bussen niet op tijd hun route rijden, staat daar namelijk een flinke boete op. Een alternatieve route wil Janse de Jonge ook niet invoeren omdat dat te veel geld kost. Ik vind het onacceptabel. We hebben het hier over bejaarde mensen die dolgraag ook eens naar de stad willen of naar de begraafplaats waar hun dierbaren liggen begraven. Ik ben al dagen aan het bellen met ambtenaren in het Provinciehuis. In eerste instantie wilden ze ons afschepen met een ambtenaar die totaal geen zeggenschap heeft over deze kwestie. Daar zijn wij, de SP en de bewoners van de flat, natuurlijk niet mee akkoord gegaan. Een paar uur geleden is mij verteld dat we dat we vanmiddag worden ontvangen door Janse de Jonge zelf. Het rommelt blijkbaar in het Provinciehuis. Erop af dus! “

busstop

Voor de deur!
De stemming zit er goed in! Eenmaal aangekomen in de hal van het Provinciehuis halen de bewoners hun spandoek tevoorschijn. Door Nico Heijmans, SP-lijsttrekker van de statenfractie Noord-Brabant, worden ze naar een grote vergaderzaal gebracht. Daar vindt de confrontatie plaats met Janse de Jonge. “Waar blijft u met uw doel om klantvriendelijk te zijn en mensen uit hun isolement te halen! Is dit nu de zegening van de marktwerking?” roept SP-er Anne Reijs. “Ga samen met Arriva om de tafel, verander uw regels en zorg ervoor dat deze bewoners weer zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer”. Onder luid applaus stemmen de ouderen hiermee in. “Als alle andere verzorgingsflats aan mij hetzelfde komen vragen, dan zult u begrijpen dat het voor mij lastig is daar een algemene regel van te maken”, reageert Janse de Jonge. “Dus daarin zit voor mij het probleem. Ik moet ervoor zorgen dat de bussen op tijd blijven rijden.” Toch maakt de aanwezigheid van de bewoners indruk op hem. Uiteindelijk komt hij met een plan. “Wat ik kan doen is samen Arriva om tafel gaan zitten en een bushalte regelen op maximaal 50 meter van de Sterrenbosflat”, zegt hij toe. “Op die manier blijft de busregeling in tact en is de afstand voor de bewoners te overbruggen.“ “Waarom niet recht voor de deur”, reageert Anne Reijs verontwaardigd. “Omdat het hier gaat om een parkeerterrein waar dan te veel op gedraaid moet worden”, zegt Janse de Jonge. “Als u de situatie zou kennen zou u dit antwoord niet geven. Hier zijn nog nooit problemen mee geweest. We willen een bushalte recht voor de voordeur!”, protesteert Anne Reijs. Uiteindelijk gaat Janse de Jonge overstag. “Goed, dan gaan we dat regelen! Over 2 weken krijgen jullie een halte voor de deur. En ik kom ‘m zelf openen! ”

busstop

Alle bewoners zijn in een uitgelaten stemming. Onder het genot van een kop koffie en een heerlijke Bossche bol genieten ze nog even na van hun overwinning! Een pluim voor mevrouw Baatsen die deze actie samen met de bewoners en de SP afdeling Oss heeft opgezet.

U bent hier