h

Ouderenkorting: fopspeen CDA en VVD?

5 oktober 2006

Ouderenkorting: fopspeen CDA en VVD?

Bij de hulpdienst van de SP komen alarmerende berichten binnen over belastingaanslagen die ouderen met een laag inkomen krijgen. In 2002 is de ouderenkorting ingevoerd om 65-plussers zonder of met een gering pensioen tegemoet te komen vanwege de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Het lijkt voor een aantal ouderen een fopspeen te zijn. Een echtpaar kreeg de schrik te pakken toen vanwege de ontvangen ouderenheffingskorting ineens een belastingaanslag van 769 euro over 2003 in de bus viel. Bij navraag weet de belastinginspecteur te melden dat ook nog forsere aanslagen zullen volgen over 2004 en 2005.

Medewerker Cees Groot van de hulpdienst heeft de kwestie aangekaart bij de Tweede Kamerfractie van de SP en een brief naar het Brabants Dagblad gestuurd. Hij is vol onbegrip over dit belastingbeleid van het kabinet: "Eens gegeven, blijft gegeven is voor dit kabinet ook al geen norm meer."


Ingezonden brief

Ouderenheffingskorting: eens gegeven, altijd gegeven?

Terecht heeft het Brabants Dagblad aandacht besteed aan het rapport van het Nibud over de almaar stijgende lasten van mensen met alleen een AOW of aangevuld met een gering pensioen. De verantwoordelijke bewindslieden reageren geschrokken op deze negatieve cijfers. Het gaat immers zo goed met de Nederlandse economie en het kabinet Balkenende heeft maatregelen genomen die juist de ouderen ten goede zijn gekomen zoals de ouderenheffingskorting.

Juist ten aanzien van de ouderenheffingskorting, ingesteld in 2002 met als doel de groep ouderen met een minimaal inkomen te compenseren voor de gestegen kosten van levensonderhoud, komen bij de SP-hulpdienst schrikbarende berichten binnen. Een voorbeeld:
Eind september 2006 krijgt een ouder echtpaar met een minimuminkomen een belastingaanslag over het jaar 2003 voor het terugbetalen van de heffingskorting. In totaal € 769 --. En dat terwijl zij in 2003 de aanvraag voor de heffingskorting door de belastingdienst hebben laten invullen en vooraf hebben laten controleren aan de hand van de inkomensgegevens.
Bij navraag of de aanslag geen vergissing was kon de inspecteur alleen maar ontkennend antwoorden. Hij maakte hen er zelfs op attent dat er ook nog een naheffing over 2004 en 2005 zou volgen en dat die bedragen respectievelijk € 900-- en € 1100-- zouden zijn.
De inspecteur sprak er ook schande van en adviseerde hen contact op te nemen met de nationale Ombudsman.
“Eens gegeven, blijft gegeven” is voor deze regering kennelijk ook al geen norm meer.
Om over de “waarde” van het bestaan voor deze groep ouderen nog maar te zwijgen.

Cees Groot
Medewerker SP-hulpdienst Oss

U bent hier