h

Grijs op reis: SP pleit opnieuw voor gratis OV voor 65+

16 september 2006

Grijs op reis: SP pleit opnieuw voor gratis OV voor 65+

Het weekend van 16 en 17 september kon iedereen in Brabant vrij reizen met de bus. Deze actie is onderdeel van de ‘Europese week van de vooruitgang’ met extra aandacht voor duurzame mobiliteit. Het weekend vrij reizen is een initiatief van de provincie, het samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het reizigersoverleg Brabant en SRE en de Brabantse milieufederatie.

Alle reden voor de SP om de ‘vrij reizen’-actie van harte te ondersteunen. Wij ijveren immers al jaren voor goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen. Eerder dit jaar organiseerde de Statenfractie van de SP in Brabant al een symposium met de veelzeggende titel ‘Gratis met de bus de markt op?’ Het voorstel om gratis openbaar vervoer voor bijv. 65+ in te voeren, haalde het toen net niet.
Het weekend vrij reizen is dan ook een uitgelezen moment voor het SP -ouderenplatform om opnieuw aandacht te vragen voor hun wens tot gratis openbaar vervoer.

Gratis ‘grijs op reis’; waarom ook niet? Veel bussen en treinen zijn buiten de spitsuren zo goed als leeg. Ouderen kunnen en willen reizen op andere tijden dan werkenden: ze hebben immers wel veel tijd maar geen mobiliteit. Ze willen er graag op uit: bij de kinderen en kleinkinderen op bezoek, naar de stad (goed voor de economie) en met de kleinkinderen uitstapjes maken. Met gratis openbaar vervoer kunnen en zullen meer ouderen de auto laten staan én behouden ze hun contacten met de buitenwereld.

Afgelopen vrijdagochtend hebben jonge en oudere SP’ers actie gevoerd op het (Centraal) Station te Oss. Er werden flyers uitgedeeld en reizigers worden opgeroepen om hun naam te zetten op een ‘bouwsteen’ voor het openbaar vervoer. Van al deze bouwstenen wordt een trein of bus voor de actie ‘Grijs op Reis’, gratis openbaar vervoer voor 65 plussers gebouwd.

U bent hier