h

Elke basisschoolleerling een zwemdiploma

16 september 2006

Elke basisschoolleerling een zwemdiploma

“Er mag géén leerling van de basisschool zonder dat hij een zwemdiploma heeft.” Dat sprak Mari-Anne Marijnissen onlangs uit in de raadscommissie. Er gaan nog steeds teveel kinderen zonder zwemdiploma van school (een kwart) en jaarlijks sterven er teveel kinderen de verdrinkingsdood.

Vooral allochtone kinderen en kinderen uit achterstandsgezinnen ontberen de zwemles. Veel ouders doen hun kind al vroegtijdig (6-7 jaar) op particuliere zwemles. Dit kost in totaal zo'n 500 euro per jaar. Zou de schoolzwemles vervroegd worden (in groep 4 i.p.v. groep 5) kunnen meerdere kinderen via de school hun diploma halen.

Wel zou er dan een vangnetconstructie moeten komen. Heeft het kind het eerste jaar het diploma niet gehaald dan mag die het volgend schooljaar wederom naar zwemles. Maar er zijn veel meer mogelijkheden, zoals een jaar lang 2 uur per week zwemmen of de zwemtijd uitbreiden.

Waar een wil is is een weg. De gemeente moet samen met het Golfslagbad het schoolzwemmen zo aantrekkelijk maken dat alle scholen hieraan graag mee willen doen. De wethouder is aan het werk gestuurd om zo snel mogelijk met een voorstel te komen.

U bent hier