h

SP vraagt oplossing voor problemen met rechtsbijstand

26 juni 2006

SP vraagt oplossing voor problemen met rechtsbijstand

De gang naar de rechter is voor de meeste mensen gelukkig geen alledaagse bezigheid. Wanneer het wel nodig is kan men de hulp inroepen van een advocaat. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden zijn voor de meeste mensen veel te hoog om zelf te kunnen betalen.

Jan ZollGelukkig kan er een beroep op de overheid worden gedaan om de kosten te betalen. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen wordt een eigen bijdrage gevraagd. Tot voor kort werd er door de gemeente een bewijs van onvermogen afgegeven, waarna aan de hand van het huidige inkomen de eigen bijdrage werd vastgesteld.

Vanaf 1 april van dit jaar is het aanvragen van rechtsbijstand veranderd. In de nieuwe regeling wordt aan de hand van het sofi-nummer door de belastingdienst het inkomen volledig geautomatiseerd vastgesteld. De eigen bijdrage wordt echter berekend over het inkomen van twee jaar eerder. In 2006 wordt dus het inkomens over 2004 gebruikt.

Deze verandering blijkt in de praktijk in bepaalde gevallen ernstige gevolgen te kunnen hebben voor mensen die een advocaat nodig hebben en de kosten daarvan niet zelf kunnen betalen. Bij de Hulpdienst van de SP zijn daar al een paar gevallen van bekend. Wanneer bijvoorbeeld de werkgever weigert salaris te betalen en er een rechtzaak nodig is om je geld te kunnen krijgen, is er op dat moment niet voldoende inkomen om de kosten voor een advocaat te betalen. De eigen bijdrage wordt berekend over het inkomen van twee jaar eerder terwijl er nu geen of heel weinig geld binnen komt.

Het is mogelijk om bij de gemeente aan te kloppen voor bijzondere bijstand voor de kosten van een advocaat. Maar ook de gemeente kijkt naar de hoogte van het inkomen en gebruikt daarvoor ook de gegevens van de belastingdienst. De gemeente beoordeelt de aanvraag voor bijzondere bijstand ook aan de hand van het inkomen over 2004. Het gevolg is dat de gemeente in deze situatie geen financiële hulp kan bieden.

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft hierover vragen gesteld aan de wethouder Chris Ermers van Sociale Zaken. Er wordt bij de wethouder op aangedrongen om op korte termijn maatregelen te nemen om deze ongewenste gang van zaken te verhelpen.

Jan Zoll, SP-raadslid

Hulpdienst van de SP Oss

U bent hier