h

Sport in beleid

19 mei 2006

Sport in beleid

Het team van Voreo uit Ravenstein was een opvallende deelnemer aan het 35e zitvolleybaltoernooi van Gesposs. Gezonde jongens en meisjes tegen minder validen. Oneerlijk zou je zo denken. Te prijzen, lijkt mij. Want ze vervingen een team dat had moeten afmelden zodat het toernooi toch gewoon door kon gaan. Daar zetten ze hun vrije zaterdag voor in. En ze kregen nog een flink pak op hun broek ook.

Chris Ermers‘Richting in beweging’
De gemeente Oss kent een kadernota Sportbeleid, Richting in beweging, met vier beleidsthema’s.
Sportinfrastructuur en de accommodaties krijgen veruit de meeste aandacht. Ook sportstimulering is belangrijk maar het thema Sport als maatschappelijk instrument wordt wat onderbelicht. Terwijl we met het sportbeleid misschien toch meer die richting op moeten.

Zitvolley en Talentencampus
Die onderbelichting viel me extra op vanwege een recent bezoek aan het genoemde zitvolleybaltoernooi en de deelname van Voreo. Sport als maatschappelijk instrument gaat over gezondheid, participatie en sociale samenhang. We zouden het eigenlijk ook moeten hebben over sport in de opvoeding, mogelijkheden voor de kinderopvang, het jongeren- en opbouwwerk of de inzet van sport voor de integratie. In de Talentencampus zou een en ander samengebracht kunnen worden. Sport en sportverenigingen kunnen een belangrijk maatschappelijk opdracht vervullen.

Sturen en stimuleren
Met Sportbeleid sturen we op het bereiken van allerlei resultaten. Daar wordt in de gemeente Oss ook stevig op ingezet. Met het subsidiebeleid kan op de genoemde maatschappelijk vooruitgang gestuurd worden. Een aparte prijs op het jaarlijkse Sportgala kan ook een stimulans zijn. Ik wil het team van Voreo maar alvast nomineren.

Chris Ermers
Wethouder sport

U bent hier