h

Bijstandsdichtheid Oss opnieuw gedaald

1 maart 2006

Bijstandsdichtheid Oss opnieuw gedaald

Onderzoekbureau Ape heeft de bijstandsdichtheid van gemeenten tussen 2001 en 2005 in kaart gebracht. De gemeente Oss staat op een zesde plaats in het overzicht van gemeenten met meer dan 60.000 inwoners. Wethouder Henk van Gerven is tevreden over de daling. "Het is een goede zaak dat we er in Oss in slagen mensen aan het werk te krijgen en bijstandsfraude effectief weten aan te pakken."

Henk van GervenMet het geld dat hiermee wordt bespaard kan de gemeente wat extra's doen voor de lage inkomens. Zo hebben het afgelopen jaar 3000 huishoudens een kerstpakket ontvangen en hebben ruim duizend ouderen, gehandicapten en chronisch zieken 300 euro uitgekeerd gekregen.

Onderzoeksbureau Ape heeft de bijstandsdichtheid 2001-2005 van gemeenten in Nederland onderzocht. Bijstandsdichtheid staat voor het aantal bijstandsgerechtigden per 1.000 inwoners. In het overzicht 'Minder bijstand na Wwb' van Bureau Ape staat de gemeente Oss (bij grote gemeenten) op een zesde plaats van gemeenten met de grootste daling van het aantal inwoners met een bijstandsuitkering.

Daling 2005

Ook de gegevens over de Wet Werk en Bijstand (Wwb) zijn door Ape in beeld gebracht. In de gemeente Oss is de bijstandsdichtheid in 2005 met 6% gedaald. Voor gemeenten met meer dan 60.000 inwoners is dat gemiddeld 3% en voor heel Nederland ligt het gemiddelde slechts op 2%.

De cijfers zijn als volgt:

  • Uitkeringsdichtheid Nederland 2005: 2,05%. Aantal inwoners (16.335.509) gedeeld door het aantal pesonen met uitkering Wwb (335.000).
  • Uitkeringsdichtheid Gemeente Oss 2005 : 1,65%. Aantal inwoners (76.324) gedeeld door aantal personen met uitkering Wwb (1.262).

Bron: Sociale Monitor Oss.

Actief beleid

Het geringe aantal bijstandsgerechtigden is opmerkelijk voor een industriestad als Oss en mag gezien worden als de uitkomst van jarenlang beleid op drie fronten:

  • actief gemeentelijk beleid om te voorkomen dat mensen instromen in de bijstand; direct 'aan de poort' wordt een traject ingezet om hen aan het werk te helpen;
  • gemeentelijke inzet op werkgelegenheidsprojecten zoals bonusbanen, project herintredende vrouwen, project Werkende Weg.
  • actieve bestrijding van fraude met de bijstand

U bent hier