h

Geen evangelische school in Oss

9 december 2005

Geen evangelische school in Oss

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 7 december jongstleden het hoger beroep van de gemeente Oss inzake de stichting van een evangelische school gegrond verklaard. Hiermee heeft de Raad van State het besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vernietigd. Dit betekent dat de gemeente Oss niet hoeft mee te werken aan de vestiging van een evangelische school in Oss.

Chris ErmersSP-Wethouder Chris Ermers is tevreden: "De komst van een evangelische school zou waarschijnlijk ons beleid gericht op het voorkomen van witte en zwarte scholen doorkruisen. Gelukkig stelt de Raad van State ons in het gelijk."

Aanleiding was het verzoek van de Stichting Evangelische Basisschool Oss om als school te worden opgenomen in het gemeentelijk Plan van scholen 2005-2008. Opname in dat plan is nodig om in aanmerking te komen voor rijksbekostiging van onderwijzend personeel en exploitatie van een schoolgebouw. De gemeente is dan (financieel) verantwoordelijk voor de realisering en inrichting van het schoolgebouw.

Het is daarom voor de gemeente van groot belang te toetsen in hoeverre een nieuwe school voldoende leerlingen mag verwachten. De gemeenteraad van Oss was en is van mening dat er voor een evangelische school in Oss te weinig leerlingen in en rond Oss wonen. Vandaar dat de gemeenteraad op 22 juli 2004 het verzoek van de Stichting afwees.

De Minister van OC&W was wel van mening, dat de school door voldoende leerlingen zou worden bezocht en verklaarde vervolgens op 14 januari van dit jaar het door de Stichting ingestelde beroep gegrond. De gemeente werd opgedragen om alsnog een evangelische basisschool in het plan van nieuwe scholen op te nemen.

Hierna heeft de gemeente de zaak bij de Raad van State aanhangig gemaakt. Op basis van de door de Stichting overgelegde leerlingenprognose en de feitelijke situatie rond de evangelische basisschool in Eindhoven heeft de Raad van State geconcludeerd, dat in onvoldoende mate aannemelijk is gemaakt dat de gewenste school in Oss door voldoende leerlingen zal worden bezocht. Uit de gegevens van de school uit Eindhoven is gebleken, dat een aantal ouders van deze richting weliswaar een grote reisbereidheid toont, maar dat dit gaat om een relatief gering aantal ouders. Ook onderwijswethouder Chris Ermers had destijds al vragen bij het grote aantal ouders dat door de Stichting in de prognose werd opgevoerd en dat afkomstig was uit het gebied in en rondom ‘‘s-Hertogenbosch.

Met deze uitspraak van de Raad van State is duidelijkheid gekomen in een kwestie die al sinds het begin van 2004 liep.

U bent hier