h

Zorgwet baart zorgen

27 juli 2005

Zorgwet baart zorgen

Hieronder staat een brief, die het comité Eerlijk Delen woensdag 25 juli heeft verzonden aan de gemeenteraad en het college van B en W van Oss. Het gaat om de vraag, wat de gemeente gaat doen om de problemen, die zullen ontstaan in de toegankelijkheid van de zorg, vooral voor mensen met weinig geld, zo goed mogelijk het hoofd te bieden.

Aan de gemeenteraad en het college van B en W van de gemeente Oss.

Oss, 25 juli 2005.

Geachte raadsleden, geacht college,

Het comité Eerlijk Delen wil uw aandacht vragen voor het volgende:
Tijdens onze laatste bijeenkomst hebben wij gesproken over de nieuwe Zorgwetten, die met ingang van 1-1-2006 van kracht zullen zijn. Wij zijn ongerust over de gevolgen hiervan, vooral voor mensen, die weinig inkomen hebben. Wat gaat er in Oss gebeuren?

Om te beginnen is het bekend, dat mensen met een lagere sociaal economische status, zoals dat zo mooi heet, vaker ziek zijn, en ook meer ongezonde jaren doormaken. Alle reden dus om juist voor hen de zorg optimaal toegankelijk te houden. U onderschrijft dat ook in het locale gezondheidsbeleid.
Wij zien echter eerder het tegendeel gebeuren met de nieuwe wetgeving.

Concreet hebben wij het dan bijvoorbeeld over het probleem, dat je moet aangeven, of je een eigen risico wilt inbouwen. Dat lijkt mooi, want de premie is dan lager. Maar, als je wat mankeert zal goedkoop duurkoop blijken te zijn. Daarbij komt nog, dat de drempel om naar de dokter te gaan mogelijk hoger wordt. Dat is ongezond: beter bijtijds iets gedaan, dan achteraf horen dat je te laat bent. Dan betaal je uiteindelijk met je gezondheid.

Dan is er het probleem van de hoogte van de premie voor jongeren van 18 tot 23 jaar. Zij betalen net zoveel als andere volwassenen, rond € 1100,- op jaarbasis, maar hun inkomsten zijn vaak beduidend minder door de regelingen van het minimum-jeugdloon. Voor zover ons bekend, wordt dit niet door de belasting gecompenseerd.

Dat compenseren door de belastingdienst is overigens ook een hele operatie, waarvan je eigenlijk nu al weet, dat er mensen buiten de boot zullen vallen.
Het risico, dat de premie niet op te brengen is, is dan helemaal erg groot. Gevolg zal zijn, dat de verzekering wordt beëindigd: je bent dan onverzekerd. Dat is in onze samenleving niet verantwoord. Het mag ook niet van de minister. Als je je opnieuw wilt verzekeren, moet je dan ook boete betalen: 130% van de premie over alle maanden, dat je niet verzekerd was!
Gevolg: als je eenmaal onverzekerd bent geraakt, is het extra moeilijk om dat weer recht te zetten.

Wat gaat er gebeuren met mensen, die door een kwaal een dure aanvullende verzekering nodig hebben? Kunnen zij die wel afsluiten? Welke verzekeraar neemt zo’n dure klant? Of wordt dat onbetaalbaar?

Zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan.
Maar, als het goed is, weet u dit natuurlijk ook.
Ons punt is: nu de landelijke overheid zoveel moeilijkheden veroorzaakt, kan alleen de gemeente hier nog iets tegen doen. Dat is dan ook de reden voor deze brief.

Wij hebben namelijk vernomen, dat het voor de gemeente mogelijk is om een collectieve verzekering af te sluiten voor de mensen, die nu onder het minimabeleid vallen. Voor de aanvullende verzekering hebben we nu Azoss; dat zou moeten worden aangevuld met de basisverzekering. Daarbij zou dan bedongen moeten worden, dat wanbetaling slechts bij hoge uitzondering kan leiden tot uitstoot uit de verzekering. Een eigen risico zou moeten worden vermeden.

Gaat Oss zich inzetten voor een dergelijke locale operatie? In feite is het niets meer dan een concrete uitvoering van de wens van Oss, om de sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen!
Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Namens het Comité Eerlijk Delen:
Wim den Bekker, secretaris.

U bent hier