h

Wordt uitstel besluit ziekenhuis afstel?

3 juli 2005

Wordt uitstel besluit ziekenhuis afstel?

De behandeling van de Wet toelating zorginstellingen in de Eerste Kamer is uitgesteld. Waarschijnlijk wordt daardoor het besluit over de toekomst van het Osse ziekenhuis uitgesteld tot het najaar. De vraag is of dit nieuwe uitstel leidt tot afstel.

Henk van GervenHet ziekenhuis dringt aan op het opheffen van de fusiestop voor Bernhoven. De Tweede Kamer heeft tot deze landelijke fusiestop besloten om te voorkomen dat kleine ziekenhuizen één voor één worden gesloten. Pas als de nieuwe ziekenhuiswet die een zekere bescherming biedt voor kleine ziekenhuizen, er is, mag besloten worden over de aanvraag van het ziekenhuis voor concentratienieuwbouw.

Inmiddels blijkt steeds duidelijker dat het Bernhovenziekenhuis het als ziekenhuis goed doet. De jaarrekening 2004 laat geen structurele tekorten zien. Het ziekenhuis behandelt steeds meer patiënten. Bovendien blijkt uit een recent onderzoek in Medisch Contact dat Bernhoven een van de goedkoopste ziekenhuizen van Nederland is. De verhalen van de directie dat snel tot nieuwbouw moet worden besloten, omdat anders het ziekenhuis ‘omvalt’, wordt niet door de feiten geschraagd.

Het comité ‘Anna moet blijven’ en ‘Joseph moet blijven’ uit Veghel hebben in een brief aan de landelijke politiek nog eens gepleit voor behoud van beide ziekenhuizen. En wethouder Henk van Gerven heeft om een nieuw onderhoud gevraagd met de minister. Oss, een stad met bijna 80.000 inwoners heeft recht op haar ziekenhuis.

U bent hier