h

Huisartsen in actie tegen de Zorgwetten van Hoogervorst

6 juni 2005

Huisartsen in actie tegen de Zorgwetten van Hoogervorst

Daar stonden we weer, met meer dan 1000 collega’s bijeen op het Museumplein in Amsterdam om te laten horen, dat wij die zorgwetten van Hoogervorst helemaal niet zien zitten. Omdat de patiënt geen klant is, maar gewoon goede persoonlijke zorg nodig heeft.
Omdat wij het beroepsgeheim willen behouden, en niet verkwanselen aan de zorgverzekeraar. Omdat wij zelf samen met de patiënten willen uitmaken welke behandeling er nodig is, en waar dat het beste kan gebeuren.

Anneke de BresOmdat we de solidariteit in de zorg willen behouden. Omdat je niet weet, wat je morgen overkomt, en je dan gewoon de hulp moet kunnen krijgen die er nodig is.

Door onze acties en boosheid zijn veel andere werkers in de zorg onze argumenten gaan begrijpen. Zij zien hun vak al vercommercialiseren, zoals de fysiotherapeuten en de kraamverzorgsters / verloskundigen. Zij weten al, dat sommige mensen minder komen, omdat ze het niet kunnen betalen, zoals de tandartsen. Zij zien het al gebeuren, dat de zorgverzekeraar gaat dicteren hoelang een patiënt in het ziekenhuis mag verblijven na een ingreep, zoals de plastische chirurgen.

Maar sinds onze acties is er een verschil: ze doen nu ook hun mond open: JA, jullie hebben gelijk, de zorg is geen markt!

Hoogervorst schijnt nu zelfs het meningsverschil over de €90miljoen uit de wereld te willen helpen door de huisartsen vergaand tegemoet te komen. Maar, meneer Hoogervorst, dat was alleen maar de aanleiding. De oorzaak van de boosheid en het nu brede verzet zit hem in de zorgwetten, die een verkeerde koers in de zorg gaan vastleggen. Uw koers, meer markt, is niet de onze. Talloze argumenten zijn hiervoor ook vandaag weer aangedragen.

Wij hopen oprecht, dat de Eerste Kamer nu zal doen wat Nederland nodig heeft: Stop de zorgwetten.

Anneke de Bres, huisarts Ons Medisch Centrum, Oss

www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier