h

Van Gerven pleit voor uitstel invoering Wet maatschappelijke ondersteuning

26 mei 2005

Van Gerven pleit voor uitstel invoering Wet maatschappelijke ondersteuning

Wethouder Sociale Zaken en Volksgezondheid drs. H.P.J. van Gerven is van mening dat de Wet maatschappelijke ondersteuning nog niet moet worden ingevoerd. 'Er zijn nog te veel vraagstukken die eerst moeten worden opgelost', aldus Van Gerven. De SP-wethouder doet in een open brief een dringend beroep aan de Tweede Kamer om de invoering uit te stellen.

Henk van Gerven'Als de Kamer van mening is dat de lokale overheid vanwege de korte afstand tot de burger de meest geschikte instantie is om de Wet uit te voeren, doe het dan echt goed! Schep dan bij de invoering van deze Wet de juiste voorwaarden opdat zowel gemeenten als zorgaanbieders en welzijnsinstellingen hun werk naar behoren kunnen doen. De Wet maatschappelijke ondersteuning is bedoeld voor mensen met een beperking en deze groep is alléén gebaat bij een zorgvuldige invoering!'.

De wethouder geeft in de open brief voorbeelden waar het mis kan gaan.

Zo constateert hij dat de Wet zal leiden tot verschil in behandeling tussen de gemeenten. Als het gaat om bieden van zorg kan het niet zo zijn dat het voorzieningenpakket per gemeente kan verschillen. In de huidige Wet is de centrale regelgeving echter onvoldoende geborgd.

Hiernaast is de rechtspositie van cliënten onvoldoende gewaarborgd. En omdat de Wmo vooral is gericht op kostenbeheersing is dat bepaald geen goed uitgangspunt.

Ook de kwaliteit van de zorg is zorgelijk. In de huidige Wet gaat de staatssecretaris er vanuit dat het met de kwaliteit en bereikbaarheid 'automatisch' wel goed zal komen. Van Gerven stelt onder verwijzing naar het rapport "In goede handen, 10 jaar Wet voorzieningen gehandicapten" dat dit automatisme géén vanzelfsprekendheid is.

Ook financieel is de voorliggende Wet een zorgenkindje. Wanneer een gemeente straks investeert in extramurale zorg, dient zij ook de eventuele voordelen van deze inspanning te ontvangen. Volgens de Wmo komt dit voordeel echter toe aan het niet-gemeentelijke Zorgkantoor. Een vreemde situatie. Tijdens zijn recente werkbezoek aan Zweden heeft Van Gerven geconstateerd dat het systeem beter werkt wanneer er voor wordt gekozen de voordelen terecht te laten komen bij de partij die de investering heeft gedaan.

Van Gerven doet een dringend beroep op de Kamer. 'Bezint eer gij begint. Het is een Wetgeving die direct de zwakkeren in de samenleving raakt. Fouten komen in deze sector extra hard aan.'

U bent hier