h

Osse huisartsen bij manifestatie in Den Haag

24 mei 2005

Osse huisartsen bij manifestatie in Den Haag

Gesterkt door een doos met gezond fruit voor onderweg van de SP afdeling zijn de Osse huisartsen dinsdag op pad geweest naar Den Haag. Doel was de manifestatie van Zorg Geen Markt bij de regeringsgebouwen, waar huisartsen en andere werkers in de Eerste Lijnszorg samen met patiënten protesteerden tegen de commercialisering van de zorg.

Anneke de Bres en Sjaak van Dorst van Ons Medisch Centrum bij de manifestatieAnneke de Bres en Sjaak van Dorst van Ons Medisch Centrum bij de manifestatie

De spreker van de ANBO zei het als volgt: Zorg, dat is iets voor een ander doen, en markt dat doe je om er zelf beter van te worden. Waarvoor kiest U? De grote rol, die de zorgverzekeraars van minister Hoogervorst gaan krijgen is daarom zo verkeerd, omdat deze instellingen winst moeten maken, en dan moet het geld dus gaan regeren. Dat maakt de zorg alleen maar duurder, en ook zullen dan de mensen die veel zorg nodig hebben in de knel komen: voor de verzekeraars zijn zij kostenposten in plaats van mensen, die moeten kunnen rekenen op zorg.

Dokters zijn ook boos, omdat het beroepsgeheim wordt onderuitgehaald: wij moeten straks aan de zorgverzekeraars opgeven voor welke diagnose wij mensen hebben behandeld. Dat mag nooit gebeuren, vinden wij. Dokters moeten in de beslotenheid van de spreekkamer onder bescherming van het beroepsgeheim hun werk kunnen doen.

Veel sectoren hebben al te maken met de opgelegde markwerking: de kraamzorg bijvoorbeeld. Veel verloskundigen hebben hun vak moeten opgeven, omdat ze het hoofd financieel niet boven water konden houden.

Anneke de BresZo ontstond er een tekort, en dat kan toch niet de opzet zijn. Ook de fysiotherapeuten zijn al zo in de tang genomen. Van beide vertegenwoordigers hoorden we, dat door die veranderingen er minder goede samenwerking is: je moet immers jezelf in de markt houden. Heel slecht voor de zorg dus.
Wij hopen, dat onze tegen-geluiden de regering en ook vooral nog de Eerste Kamer aan het denken zet over de ingeslagen weg. Kies een andere weg, die van solidariteit en samenwerking, zodat zorg weer echte zorg wordt en geen product. Morgen doen alle Osse huisartsen mee aan de staking, om al deze bezwaren extra te onderstrepen.

Anneke de Bres, huisarts Ons Medisch Centrum

www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier