h

Oss realiseert daling van aantal mensen met uitkering

18 mei 2005

Oss realiseert daling van aantal mensen met uitkering

Meer mensen aan het werk, meer opsporing van fraude en minder uitkeringen. Dat zijn de opvallendste punten uit het jaarverslag Wet werk en bijstand 2004, dat het college van B&W heeft vastgesteld. Henk van Gerven, SP-wethouder Sociale Zaken: “Wij willen mensen direct aan het werk helpen tegen een volwaardig loon. Ons project ‘Werkende Weg’ blijkt daar een goede manier voor. Wij gaan ook inzetten op het creëren van meer gesubsidieerd werk, want er is een te kort aan banen. Op dit punt verschilt onze mening van het Ministerie, die juist dit soort banen wil afbouwen".

Henk van GervenIn 2004 is het totale uitkeringsbestand van de gemeente Oss gedaald met 3,6% van 1434 uitkeringsgerechtigden (Wwb, Bbz, Ioaw, Ioaz) naar 1384. Het aantal cliënten met een bijstandsuitkering (Wwb) is gedaald naar 1276. Dit is opvallend, aangezien in 59% van de gemeenten in Nederland het aantal bijstandsgerechtigden (fors) is toegenomen (WWB Monitor van Divosa). Daarnaast is het aantal werkzoekenden op de arbeidsmarkt Oss gestegen met 5,9% tot 3.305 niet werkende werkzoekenden.

De verklaring voor de daling van het uitkeringsbestand in Oss ligt bij de start van het project ‘Werkende Weg’ en in het doelmatig handhaven binnen de gemeente. De duurzame uitstroom naar werk ligt in Oss hoger vergeleken met de landelijke cijfers. In Oss is 9,5% die uitgestroomd zijn naar werk na een half jaar niet meer afhankelijk van een uitkering, terwijl dat percentage landelijk op 5% ligt. In het kader van de sluitende aanpak scoort Oss 78%. Dit betekent dat de gemeente aan 78% van de cliënten met een Wwb-uitkering met arbeidsverplichting een voorstel doet dat gericht is op werk. Landelijk ligt dit cijfer op 33%1.

Opsporing fraude sterk verbeterd

In 2004 is de methodiek ‘Hoogwaardig handhaven’ ingevoerd. Dat houdt onder andere in dat de gemeente sommige groepen cliënten minder en andere meer controleert. Ook het afschaffen van het inleveren van een inkomstenverklaring voor sommige groepen cliënten is een gevolg van Hoogwaardig Handhaven. Door de efficiëntere controle is het aantal geconstateerde fraudegevallen explosief gestegen, van 48 in 2003 naar 119 in 2004. Een derde van deze fraude is bij de instroom (de aanvraag om een bijstandsuitkering) ontdekt.

Minimabeleid

Ten aanzien van het minimabeleid is een stijging in het aantal aanvragen bijzondere bijstand te zien. Daarnaast maken veel mensen gebruik van de regeling schoolkosten en van de regeling PC-project. Deze regelingen zijn onderdeel van de regeling ‘Meedoen is belangrijk’ . De gemiddelde verstrekking op grond van deze regeling bedroeg in 2004 € 200, en dat is vergelijkbaar met de oude regeling Fonds Sociaal Verkeer ( € 198). Toch wordt nog niet de gehele doelgroep bereikt. In 2005 wil de gemeente meer bestanden gaan koppelen (zoals met de belastingdienst) zodat mensen op het minimum rechtstreeks benaderd kunnen worden. Het aantal deelnemers aan de collectieve ziektekostenverzekering van Oss - Azoss - is gedaald hetgeen een zorgelijke ontwikkeling is. Ook hier zal de voorlichting worden uitgebreid.

Henk van Gerven, SP-wethouder

U bent hier