h

Marktwerking in de zorg slecht voor zorgverleners en patienten

22 mei 2005

Marktwerking in de zorg slecht voor zorgverleners en patienten

SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant was op 20 mei in Oss. Zij sprak met (huis-)artsen, fysiotherapeuthen en patiënten over de problemen door de marktwerking in de zorg. Die zijn groot, en zullen door de nieuwe zorgverzekering alleen maar groter worden. Dat is geen vrolijk vooruitzicht. Doordat de artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten concurreren zal de kwaliteit van de zorg dalen, behalve voor wie het kan betalen.

Zorg geen markt!

Bijvoorbeeld: op materialen, die chirurgen nodig hebben voor vaatoperaties of een nieuwe knie zal worden bezuinigd. Ook op- je gelooft het niet- sterilisatie. Dat gebeurt nu al. Mensen, met een groter risico bij een ingreep, zullen meer moeite hebben om een dokter te vinden die hen wil helpen: ze zijn een kostenpost in plaats van een patiënt die zorg nodig heeft.

Veel mensen weten dit allemaal niet, want het is domweg niet in de publiciteit gebracht.
Nu, met de huisartsen-acties voor de deur gebeurt dat wel.

Anneke de BresHet is nog niet helemaal te laat, want op 7 juni moet de Eerste Kamer beslissen of de zorgwet doorgaat of niet. Wilt u ook protesteren tegen de marktwerking in de zorg, ga dan mee dinsdag 24 mei naar den Haag. Om 12 uur is daar een demonstratie van Zorg Geen Markt.

Anneke de Bres, huisarts OMC

www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier