h

SP vraagt college in te grijpen tegen graaicultuur topmensen energiebedrijven

13 april 2005

SP vraagt college in te grijpen tegen graaicultuur topmensen energiebedrijven

Geacht college: De afgelopen dagen is er in de samenleving de nodige beroering ontstaan rond de beloning van topmensen bij de energiebedrijven. Zo werd afgelopen week bekend dat Michiel Boersma van energie-en kabelbedrijf Essent vorig jaar een salaris heeft ontvangen van 821.000 euro.

Paul PetersDaarnaast krijgt hij over vijf jaar nog een extra bonus van 637.000 euro, als het bedrijf goed presteert. Waarbij dat ‘goed presteren’ overigens alleen maar betekent dat er genoeg winst gemaakt moet worden. Boersma wordt helaas niet afgerekend op de tevredenheid van de Essent-klanten.

Inclusief bonus ontvangt Boersma meer dan 57 keer het minimumloon, en meer dan zeven keer het salaris van de minister-president. In de ogen van de SP is dat buiten alle proporties. Zeker voor de directeur van een overheidsbedrijf.

Op donderdag 21 april hebben de aandeelhouders van Essent de mogelijkheid om in te grijpen. De aandeelhouders zijn vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Ook de gemeente Oss schijnt nog 334 aandelen Essent te bezitten via Maaslandgas waar Oss met 1724 van de 2419 grootaandeelhouder is.

De SP heeft de volgende vragen aan het college:

  • Bent u met ons van mening dat dergelijke extreme beloningen niet passend zijn voor leiders van overheidsbedrijven?
  • Bent u met ons van mening dat dergelijke beloningen het egoïsme aanwakkeren en de kloof tussen burger en bestuur vergroot?
  • Bent u bereid om, als bezitter van aandelen, 21 april u invloed aan te wenden tijdens de aandeelhoudersvergadering in Arnhem?
  • Mocht u bovenstaande vraag met ja willen beantwoorden bent u dan bereid om tijdens die vergadering te pleiten voor drastische verlaging van de beloning van de huur Boersma?

Namens de fractie van de SP,

Paul Peters

Protesteer mee bij de Raden van Commissarissen tegen de astronomische directeursalarissen

U bent hier