h

Sfeervolle discussie in museum Jan Cunen over nieuw boek Marijnissen

1 maart 2005

Sfeervolle discussie in museum Jan Cunen over nieuw boek Marijnissen

Jan Marijnissen en auteur Kees Slager werden door Leo Steenbakkers, presentator van het politiek café Zout, indringend bevraagd op maandagavond 28 februari in het museum Jan Cunen. Terwijl 200 meter verderop in de Bovenmeester minister de Graaf voor bobo’s en genodigden in debat gaat met burgemeester Klitsie over de gekozen burgemeester, spreken Jan en Kees voor een gemêleerd gezelschap van SP-ers en geïnteresseerde burgers.

 Ruud Rogier)
Een kijkje in de zaal (foto: Ruud Rogier)

Schrijver Kees Slager, bekend vooral vanwege zijn boek over de watersnoodramp in 1953 in Zeeland, legt uit dat hij en medeauteur Karel Glastra van Loon sympathisanten van de SP zijn. “Daarom hebben we niet de pretentie een objectief boek te hebben geschreven.” Het is wel een helder geschreven duidelijk boek geworden waarbij Jan in interviewstijl op visionaire wijze ingaat op vele actuele politieke thema’s. De les van de avond: “Spreken is goud, zwijgen is fout.”

Jan doet een hartstochtelijke oproep aan de mensen om niet langer weg te kijken als men dingen niet in de haak vindt. Het kabinet bevordert de angst en het wantrouwen bij de mensen. Men laat het onderwijs en de zorg verloederen en het niveau zakt naar een bedenkelijk peil. De schaalvergroting leidt tot anonimisering en kwaliteitsverlies. “De overheid biedt niet de oplossing, maar vormt het probleem.”

 Ruud Rogier)
Vlnr: Kees Slager, Leo Steenbakkers en Jan Marijnissen (foto: Ruud Rogier)

Hij constateert dat het kabinet erin is geslaagd – voor het eerst in de geschiedenis – om de jongeren tegen de ouderen op te zetten. “De vergrijzing wordt gedemoniseerd.” Wij hebben voortrekkers nodig die hun mond open durven doen en zeggen waar het op staat. Het credo is: actief burgerschap.

Aan het slot van de avond bepleit Jan het linkse alternatief voor dit kabinet. Dit jaar al hoopt hij met de drie partijen een gezamenlijke tegenbegroting op te stellen. En als het aan hem ligt gaan SP, GroenLinks en PVDA een 25-punten programma maken en voor de volgende verkiezingen een schaduwkabinet formeren. “Ik ben ervan overtuigd dat een meerderheid van de linkse kiezers hier voor is.”

 Ruud Rogier)
Jan Marijnissen in gesprek met Jan Cunen directeur Edwin Jacobs (foto: Ruud Rogier)

Hoe dan, Jan? Een gesprek over nieuw optimisme in tijden van crisis. Karel Glastra van Loon en Kees Slager. Uitgeverij: L.J. Veen. € 12,50. In elke boekhandel verkrijgbaar.

Bestel het boek online via www.sp.nl

U bent hier