h

Geen belasting betalen, wél terugkrijgen

9 maart 2005

Geen belasting betalen, wél terugkrijgen

Echtparen met een inkomen op bijstandsniveau kunnen doorgaans maar liefst € 200 van de belastingdienst terugkrijgen. De ziekenfondspremies zijn de laatste jaren zo gestegen dat minima recht hebben op belastingteruggaaf voor de ziektekosten. Dit blijkt uit berekeningen van het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De SP steunt de oproep van de gemeente aan de minima op belasting terug te vragen.

Cees GrootIn de gemeente Oss leven ongeveer 2100 huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau. Deze groep kan via het invullen van een belastingformulier de ziektekosten opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Voor alleenstaanden levert dit voor 2004 een belastingteruggave van € 40 op en voor echtparen kan het al snel oplopen tot € 200. Dit bedrag wordt niet van de uitkering afgetrokken, het is dus extra.

Ziektekosten

Iedere Nederlander mag alleen het bedrag aan ziektekosten aftrekken dat boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomt. Een inkomen op bijstandsniveau is zo laag, dat alleen de verzekeringspremies al boven die drempel uitkomen. De volgende bedragen kunnen minima in ieder geval opgeven:

  • De procentuele ziekenfondspremies, die al van de bijstandsuitkering worden ingehouden (dit staat op het jaaroverzicht);
  • De nominale ziekenfondspremies, die iedereen zelf betaalt;
  • De premies voor de aanvullende ziekenfondsverzekering. In Oss geldt dit voor AZOSS;
  • Het standaardbedrag voor de huisapotheek van € 23 per persoon per jaar.

De teruggave kan nog hoger worden als minima nog andere ziektekosten hebben die niet worden vergoed. Is hij 65-plus, chronisch ziek, of arbeidsongeschikt dan kan er nog een standaardbedrag van € 776 als aftrekpost worden opgevoerd.

Meer informatie

Voor meer informatie en een aangifteformulier kunnen mensen de belastingtelefoon bellen, [0800] 0543, langsgaan bij het Belastingkantoor aan de Lievekamplaan, of kijken op de website www.belastingdienst.nl.
Heeft u nog aanvullende vragen, dan kunt u ook contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente, iedere werkdag van 9.00 tot 16.00 uur op telefoon [0412] 629 040.

Ook kunt u terecht bij de SP-hulpdienst iedere maandag van 19.30 - 20.30 uur en iedere zaterdag van 14.00-15.00 uur. Tel: 0412-632148. Overdag Cees Groot: 0412-625596 of cees.groot@tomaatnet.nl.

U bent hier